torsdag 6 november 2014

Surdegsstart, matning 2

Någonting har definitivt hänt!
Halva innehållet befann sig på bänken och det var många bubblor i kulturen.  Ett gott tecken!

Doften är lätt syrlig, ren.  Inga tecken på att dofta gammal målarfärg eller aceton (något som kan hända om kuturen blir ståendes för länge utan näring).
.
Dagens matning består av samma som dag 2: 127 gram vetemjöl och 113 gram rumstempererat vatten, en blandning som är 89% hydrerad. (Det är det man matar med dag 2-4)

Skillnaden mot dag 2 är att man nu häller av hälften av startkulturen.
Det som är kvar blandas med uppmatningen i en stor bunke och rörs om kraftigt under minst en minut för att jämna ut den bildade mjölksyran och syresätta kulturen.  Sluthydreringen är 83%.

Startkulturen hälls på en ren plastbytta med lock och nivån markeras med gummiband som förut.
Boken pratar om att kulturen ska dubbla i volym, men med tanke på den höga hydreringen är jag tveksam till om det finns nog med glutenstruktur för att hålla kvar koldioxiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar