tisdag 30 juni 2015

Oyster sauce beef

Recept från YWCA cookbook 1974
12 port. (4 port. utan andra rätter)
  • 600 g nötkött i tunna skivor
  • 1½ tsk salt
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 1 msk shao hsing eller torr sherry
  • 6 msk vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ msk soja
  • 1½ msk potatismjöl
  • 1 msk olja
  • 1½ liter olja
  • 6 vårlökar skurna i slantar
  • 2 skivor ingefära, stora som en enkrona
  • 1 msk shao hsing eller torr sherry
  • 1 msk ostronsås
  • ½ msk soja
  • (½ tsk MSG)
  • ½ tsk socker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk vatten

Gör så här:
Blanda allt i den första gruppen ingredienser och låt marinera en timme.
Hetta upp oljan i grupp två och fritera köttet 20 sekunder.  Låt rinna av.  Häll av oljan, alt. hetta upp 2 msk olja i en ny panna och stek ingefär och vårlök i oljan för att smaksätta den.  Stek sedan köttet tills det är klart.
Blanda alla ingredienser i den tredje gruppen och häll på.  Låt steka ihop snabbt och servera.

Jag brukar sällan bry mig om steget med kokningen i olja (som kineserna kallar för att låta köttet passera genom olja) utan går direkt från marineringen till att steka köttet i ett par msk het olja.  Jag blandar potatismjöl & vatten i en separat skål och slår på efter att resten av såsingredienserna kokat ihop lite, späder ev. med mer vatten och serverar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar