måndag 29 juni 2015

Patra ni-machi


Lax med kokosnötschutney lagad i bananblad.
Recept från YWCA Asian Cookbook 1974.
4 port.
  • 450 g lax 
  • bananblad
  • ½ riven kokosnöt 1
  • 2 nävar korianderblad
  • 5 gröna chilifrukter 2
  • 1 tsk spiskummin
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk limejuice


Fotnoter:
1: Jag har även provat med 2-3 msk kokosgrädde och det har fungerat bra.  Om man använder färdiga kokosflingor kan man behöva fukta med lite vatten.

2:Jag vet inte alls vilken chilisort som avses.  4 urkärnade spansk peppar eller 1 thaichili lindrigt urkärnad brukar vara lagom om andra än jag själv ska äta den.  Att använda 5 thaichili som de är skulle vara för starkt för mig.


Gör så här:
Bena ur laxen och ta av skinnet.  Skär fisken i halvtumstjocka skivor.
Skölj och torka av bananbladen.
Blanda övriga ingredienser  till en slät pasta (kokoschutney).  Bre chutneyn på fisken, slå in i bananblad och knyt om.
Stek fisken på båda sidor, ca 2 minuter på var sida beroende på hur välstekt du vill ha fisken.

Serverad med saffransris, smörstekt zucchini, ananas och överbliven chutney
En rolig bieffekt av att använda kokosgrädde var att fettet kapslade in chilihettan.  Styrkan kändes inte förrän bak i halsen, ingenting på tungan...  tills man drack vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar