lördag 20 juni 2015

Hagelstormsspenat

Eget recept.
2 port.

  • 200-250 g bok choi
  • 70-100 g bladspenat
  • 8 cl vårlökslöksolja
  • olja till stekning
  • salt
Funderingar utanför receptet, eventuella tillägg till smakbilden att testa i framtiden:
  • Ett par tag med svartpepparkvarnen
  • Rostade sesamfrön
  • Ett par droppar limejuice för att bryta av eventuell oljighet
Gör så här:
Dela bok choi i stjälkar och blad.
Mängden spenat ovan är en kvalificerad gissning.  Det var lika mycket spenat som bok choi-blad.

Hetta upp olja i en stekpanna tills den är mycket het.  Stek bok choi-stjälkarna först, ca 1½ minut, sedan bladen 45-60 sekunder.  Därefter läggs spenatbladen i.  En del vatten från sköljningen kan följa med till viss del, det gör inget.  Det hjälper snarare till att ånga ner bok choi-bladen.

Vänd runt spenaten så att den blandar sig med bok choi och slå på vårlöksoljan.  Salta lätt och vänd runt.  Servera.


Rätten kom till när vi hade en hel del egenodlat att göra av med och jag inte ville hänfalla till någon av klassikerna "wokad med vitlök eller ingefära", i synnerhet eftersom vi inte hade någon ingefära hemma.  Våra två ensamma salladslökar lämpade sig väl till vårlöksolja, så det fick det bli.
Bok choi är tacksam att woka eftersom den behåller mycket av sin volym, även när det gäller bladen.

Rättens namn kommer av ljudet när spenaten lades i, med mycket av vattnet från sköljningen kvar, och sedan även när salladslöksoljan hälldes i.
Det lät precis som att sitta under ett verandatak i korrugerad plåt under en hagelstorm.  Man hörde inte vad man tänkte vid spisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar