En sallad med syrat fläskkött och friterade risbollar. Recept från She Simmers.
... eller så var det tänkt. Inlägget är bortplockat för redigering i skrivande stund så jag fick ta det ur minnet.
300 g naem (recept)
100 g (?) kokt jasminris (som fyra golfbollar i storlek)
5 stora stjälkar bok choi
1 skivad schalottenlök
1 näve thaibasilika
1 knippe dill
1 knippe citronmynta
1 liten knippe limebasilika
lite spicy globe-basilika
1 lime
fisksås
torkade chiliflingor
olja till fritering
Gör så här:
Fritera risbollarna på medelvärme 10-12 minuter.
Ta upp dem, låt rinna av och när de svalnar lite delas de i små munsbitar. Ytan är krispig medan innanmätet fortfarande är mjukt.
Dela upp naem i bitar. Stek hastigt i lite olja och pressa över saften av ½ lime. Tillsätt fisksås om så önskas. Min naem var dock salt och chilistark nog så jag hoppade över både fisksås och chiliflingor.
Hacka örterna grovt. Skiva löken.
Blanda naem, örter, lök och friterat ris.
Servera.
Kommentar:
Mina risbollar såg inte ut "som de ska" eftersom jag inte blandade riset med currypasta. Jag höll medvetet nere styrkan för att fler skulle kunna smaka på salladen, därav att det inte är torkad chili i. Ingefära och rostade jordnötter kan strös över, men då verkar man istället få en yam naem sot som normalt sett inte har det friterade riset.
Jag kanske skulle ha hållt örterna hela och serverat rätten med salladsblad att linda in allt i, men det var helt OK att äta den så här också.
Gott, med en dominerande syra från lime och syrningen tillsammans med chili och sälta. De olika örterna kompletterar smakbilden bra, särskilt dillen som jag mest förknippar med Vietnam, men som tydligen är vanlig att använda i nordöstra Thailand. Det passar bra nu när den växer så det knakar i odlingen.
Riset kommer jag nog inte fritera lika hårt nästa gång, det är en lite för udda konsistens ännu.
Kanske serverat med sticky rice istället och ta in jordnötter som något knaprigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar