torsdag 18 juni 2015

Iste

Efter mycket experimenterande har jag hittat fram till något som liknar de iste vi drack i Hong Kong.
Det som gäckade mig var den långa stöpningen i hett vatten.  Min magkänsla var att det skulle ge något som var ofantligt kärvt av garvsyra, men icke då.

Tesorten spelar givetvis in.  Många siter anger vad som är den "klassiska" sorten för iste men få verkar vara riktigt överens, även om det finns sorter som nämns oftare än andra.
Jag tar de sorter jag vanligtvis dricker varmt och det fungerar bra även om sockermängden får justeras beroende på sort.

Iste
Ca. 1,4 liter.
  • 13 gram teblad
  • 1,4 liter nästan kokande vatten
  • 4 skivor citron
  • 150-200 gram socker
Gör så här:
Värm vattnet.  Mät upp te och socker.  Lägg i en bunke tillsammans med citronskivorna.
Slå på det heta vattnet och låt dra 10-12 minuter.
Rör om tills allt socker löst sig.
Sila teet och låt svalna till rumstemperatur.  Ställ därefter i kylen.
Servera med is och citronskivor efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar