torsdag 18 juni 2015

Thai fish cakes


En amalgamering av ett flertal recept, och tungt anpassat efter min egen smak i det avseendet att de är mer som pannbiffar än tunnpannkakor i tjocklek och currypastan är inte så dominerande att den dränker laxsmaken.
4 port.
  • 450-500g urbenad lax
  • 2 vårlökar
  • 1-1½ msk nedtrubbad currypasta (se nedan)
  • 1 stor näve koriander
  • 5 cm citrongräs
  • 1-2 tsk fisksås
  • olja till stekning 

Utanför originalreceptet:
  • thaibasilika
  •  dill
  • citronbasilika
Laxfärs
citron- & thaibasilika, dill, koriander, citrongräs












Gör så här:
Skär laxen i mindre kuber och hacka ner till en färs.
Finhacka citrongräset, vårlökarna och koriandern.  Blanda ner i fiskfärsen, blanda om noga.  Smaka av med fisksås och ev mer currypasta.
Ställ färsen i kylen minst 15 min.

Hetta upp olja i en panna.
Forma små biffar, ca 5 cm diameter och 1½-2 cm tjocka, och stek i olja ca 1½ min på var sida. Precis som när man steker hel lax ska de inte vara helt genomstekta.

Ta upp och servera genast med ris, limeklyftor och tomatskivor alt. en syrlig gurksallad
Som dippsåser fungerar nam pla prik, nước chấm  eller limejuice med salt & peppar (se recept på min sida om dippsåser & tillbehör).


Nedtrubbad currypasta
Ger 1,75 dl

Ingredienser:
  • 1 tsk spiskumminfrö
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 stora torkade thaichili, blötlagda i varmt vatten 25 min.  Urkärnade och finhackade*
  • 1 tsk riven galanga
  • 1 stor stjälk citrongräs, finhackad
  • Skalet av en halv lime, rivet
  • 6 korianderrötter
  • 3 schalottenlökar, hackade
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 tsk räkpasta
  • 1 stor spansk peppar med kärnor
  • 1-2 vårlökar, endast den vita biten, hackad

*Originalreceptet säger 20 st torkade chilifrukter, så det här är rejält nedtrubbat.

Torrosta kryddorna över mediumvärme 2 minuter.
Arbeta allt, ordnat efter hårdhet, i mortel till en pasta.
Håller väl i kylskåp men tappar sin härliga arom efter en vecka.  Kan dock förvaras 3 månader utan problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar