4 port tillsammans med tre andra rätter.
- 600 g aubergine (2 medelstora, eller en handfull smala asiatiska dito)
- 1½ msk chilibönpasta
- 3 msk finhackad ingefära
- 3 msk finhackad vitlök
- 1½ dl buljong
- 1½ tsk socker
- ½ tsk soja
- 3/4 tsk potatismjöl utrört i 1 msk kallt vatten
- 1½ tsk svart vinäger
- 4 vårlökar, den gröna,skuret i tunna ringar
- 1 tsk sesamolja
- salt
- olja till fritering
Gör så här:
Skär auberginen i kuber om 1½-2 cm. Salta dem och låt stå och dra minst 30 minuter. Används asiatisk aubergine så dela dem i fyra delar på längden och bita sedan upp dem i längder om 5-7 cm. De behövs inte saltas ur.
Hetta upp oljan, 180-200 grader (precis så att den börjar ryka lätt).
Fritera auberginen i omgångar, 3-4 min i taget tills de är gyllene i färgen och härligt mjuka inuti. Låt rinna av på hushållspapper.
Hetta upp olja i en panna. Stek chilibönpastan i 20 sekunder tills doften känns tydligt och oljan är röd, tillsätt sedan vitlök och ingefära och stek 20-30 sek till. Bränn inte vitlöken.
Tillsätt buljong (jag använder oftast hemkokt kycklingbuljong), socker och soja. Smaka ev. av med salt. Lägg i auberginen och låt småputtra två minuter för att suga åt sig av smaken. Red av med potatismjölet.
Blanda i vinägern och lägg i löken. Blanda om, ta av värmen, ringla över sesamoljan och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar