måndag 22 juni 2015

Fiskdoftande aubergine

Recept från Sichuan Cookery.
4 port tillsammans med tre andra rätter.
  • 600 g aubergine (2 medelstora, eller en handfull smala asiatiska dito)
  • 1½ msk chilibönpasta
  • 3 msk finhackad ingefära
  • 3 msk finhackad vitlök
  • 1½ dl buljong
  • 1½ tsk socker
  • ½ tsk soja
  • 3/4 tsk potatismjöl utrört i 1 msk kallt vatten
  • 1½ tsk svart vinäger
  • 4 vårlökar, den gröna,skuret i tunna ringar
  • 1 tsk sesamolja
  • salt
  • olja till fritering

Gör så här:
Skär auberginen i kuber om 1½-2 cm.  Salta dem och låt stå och dra minst 30 minuter.  Används asiatisk aubergine så dela dem i fyra delar på längden och bita sedan upp dem i längder om 5-7 cm.  De behövs inte saltas ur.

Hetta upp oljan, 180-200 grader (precis så att den börjar ryka lätt).
Fritera auberginen i omgångar, 3-4 min i taget tills de är gyllene i färgen och härligt mjuka inuti.  Låt rinna av på hushållspapper.

Hetta upp olja i en panna.  Stek chilibönpastan i 20 sekunder tills doften känns tydligt och oljan är röd, tillsätt sedan vitlök och ingefära och stek 20-30 sek till.  Bränn inte vitlöken.
Tillsätt buljong (jag använder oftast hemkokt kycklingbuljong), socker och soja.  Smaka ev. av med salt.  Lägg i auberginen och låt småputtra två minuter för att suga åt sig av smaken.  Red av med potatismjölet.
Blanda i vinägern och lägg i löken.  Blanda om, ta av värmen, ringla över sesamoljan och servera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar