söndag 28 juni 2015

Risdumplings, del 2: Provsmakning och utvärdering


Mina äventyr med risdumplings i bananblad går vidare.
För grundrecept och hur man fyller knytena, se Risdumplings, del 1.

Jag kunde givetvis inte motstå att prova en dumpling efter att de torkat lite, ca 40 minuter efter att de tagits upp.  Detta gjordes delvis för att förvissa mig om att riset var klart rakt igenom.  Det var väldigt mjuk så 2½ timme räckte väl.
Endast en fåtal riskorn hade läckt ut från ena hörnet av ett knyte, så det betraktar jag som lyckat.
















Provsmakningen nu, efter en natts torkning gav ett väldigt annorlunda intryck.
Riset var inte lika blött och köttets konsistens, framförallt kycklingen, kändes bättre.  Vitlöken har letat sig ut i riset men citrongräset gör inte mycket väsen av sig.  Ingefäran kommer fram men kan ökas på.  Kanske finhacka den och blanda mer med riset?

Jag saknar sälta och önskar jag hade en chilidipp till.

Intressant är att kycklingen inte känns alls lika kryddstark som den vi hade till middag.  Vitpepparen har gömt sig helt och hållet i jämförelse med de kycklinglår som stektes i panna.
Fläsket är gott men smakerna känns tillbakadragna och även här är intensiteten mildrad betänkligt.
Zucchinin håller sig i bakgrunden och hade jag inte vetat att det fanns i hade jag haft svårt att identifiera den.  Den känns, men är svår att identifiera som just zucchini.
Goda dumplings, och om de vore större räckte de som en lätt lunch.  Nu tar jag två knyten istället.
Det finns utrymme för förbättringar, så till nästa gång ska jag tänka på att:
  • Öka kryddningen.  Att krydda som om man skulle steka köttet och servera på vanligt vis räcker inte. Öka 50%?
  • Mer citrongräs.  Dubbla mängden, minst.
  • Mer ingefära.  Hacka den och blanda med riset för att ge lite smak i toppen.
  • Stek inte köttet innan.  Värmen under kokningen bör vara mer än tillräcklig för att köttet ska tillagas.
  • Lite saltad chili för mer sälta och hetta.
  • Fler lager bland fyllningarna.  Nu känns det som att kycklingen & fläsket nästan går ihop i smakerna.
  • Minskad koktid till två timmar om samma storlek behålls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar