onsdag 17 juni 2015

Sparris- eller getostrisotto


4 port.

  • 6 dl arborioris
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 STOR gul lök, gissningsvis 175 gram skalad
  • 2,5 liter kycklingbuljong 1
  • 20 cl torrt vitt vin
  • 250 gram sparris eller 250-300 gram getost
  • 200-250 gram parmesanost
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt

Gör så här:
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Bryt bottnarna av sparrisen för att slippa den träiga biten.  Skär i 5 mm breda skivor på snedden.  Spar knopparna hela.  Skär upp getosten i bitar om det används istället för sparris.
Riv parmesanosten.
Riv skalet av citronen.
Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt småsjuda.  Lägg i sparrisbitarna och låt koka i buljongen tills de är klara.  Fiska sedan upp dem med hålslev och ställ åt sidan.

Fräs lök och vitlök i oljan utan att det får färg.  Slå på vinet och låt koka in.  Häll på riset och vänd runt så det steks hastigt.
Häll på 4-5 dl av den heta buljongen och låt allt småkoka.  Rör om i riset då och då.  Vartefter vätskan absorberas av riset späder man med mer het buljong.

Efter 20-25 minuter bör riset vara mjukt.  Om inte så sjud en stund till.  Häll på buljong så att det är ganska löst.  Därefter tillsätts sparrisen, osten och det rivna citronskalet.
Blanda runt ordentligt så att osten fördelas jämnt.  Smaka av med salt.
Låt risotton stå och sätta sig 5-10 minuter.


Fotnoter:
1: Buljongtärning fungerar men en hemkokt buljong blir många snäpp bättre.
Jag brukar använda mig av en klassisk kinesisk kycklingbuljong smaksatt med vårlök och ingefära.  Ibland smaksätter jag den även med vitlök och citrongräs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar