4 port. 1
- 1 kg fläskkarré 2
- 1 tsk röd karamellfärg 3
- 3 msk vatten
- 1 msk fisksås
- 1 msk soja
- 2 msk hoisinsås
- 1 msk shao hsing eller torr sherry
- 1 msk socker
- 1 msk riven ingefära
- 3 hackade vitlöksklyftor
- ½ tsk fem kryddor 4
- 1 msk sesamolja
- 3 krossade stjärnanisfrön
Fotnoter:
1: En av bokens alla skumma portionsangivelser.
Här är det hela 250 g kött/portion. I andra recept finns 150 g kött till 4 portioner.
2: Originalreceptet i boken anger fläskfilé men det blir väldigt torrt. Jag föredrar karré som blir saftigare och har mer smak. Jag skär då köttet i 25 cm långa bitar om ca 7*7 cm.
3: Originalreceptet är på ½ tsk karamellfärg. Jag lutar snarare åt att dra ner vattnet och öka karamellfärgen, alternativt marinera i enbart karamellfärg + vatten 12 timmar innan resten av marinaden hälls på för att få en djupare färg.
4: Fem kryddor är en kinesisk kryddblandning som kan variera en aning men kanel och kryddnejlika tycks alltid ingå tillsammans med stjärnanis eller fänkålsfrön som ger en lakritston. Andra element är lagerblad, ingefära, korianderfrö, kryddpeppar och sechuanpeppar.
På märket jag använder står det chinese five-spice blend och pae-lo powder.
Gör så här:
Putsa bort en del fett från karrén så att färgen kommer åt köttet.
Lägg köttet i en plastpåse och häll på karamellfärg och vatten. Blanda runt, och häll i resterande ingredienserna. Marinera köttet minst 2 timmar, gärna över natten.
Stek köttet i ugn.
230 grader i 10 minuter, sedan 175 grader tills det är klart. Pensla med marinaden under tiden.
Jag brukar räkna runt 45 minuter på den lägre temperaturen. Kokboken anger en timme, men det ger ett i mitt enkla tycke överstekt kött med tanke på att det dessutom är avsett för fläskfilé som aldrig är så stora i tvärsnittet.
Låt köttet svalna i rumstemp 20 minuter. Ge under tiden den överblivna marinaden ett uppkok och sila den så kan den användas som sås tillsammans med stekskyn.
Köttet kan ätas skuret i tunna skivor antingen varmt eller rumstempererat.
Servera några skivor över en skål ris med lite inlagd gurka och rostad lök, tillsammans med nudlar eller i en sallad. Några kalla skivor på en skiva hårt bröd med ett litet knippe koriander och lite chili är kanon som nattamat. Lite syltlök och en gnutta pepparrot fungerar bra det med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar