måndag 22 juni 2015

Saltstekta hela räkor

Recept från Dim Sum: The Art of Chinese Tea Lunch
4 port.

De är inte saltstekta i vanlig mening, utan friterade och sedan kryddade med ett kryddsalt.  Det går åt ett par servetter om man inte är förtjust i att äta dem med skalet, som blir fantastiskt knaprigt och sprött i den heta oljan.
  • 8-10 räkor (storlek 16-20)
  • 1 msk potatismjöl
  • pepparsalt med five-spice (se nedan)
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • olja till fritering

Gör så här:
Värm oljan till 190 grader.
Klipp upp räkorna utmed ryggen och rensa dem. Skölj och klappa dem torra.
Lägg potatismjölet i en påse, lägg i räkorna och skaka om så de täcks ordenligt runtom.  Fritera räkorna och rör om försiktigt så de inte fastnar i varandra.
De går klart väldigt snabbt.  Ta upp dem innan de verkar helt klara då eftervärmen gör en hel del.
Låt rinna av hastigt på papper och lägg i en skål.  Vänd runt med vitlöken (kan bytas helt eller delvis mot ingefära) och kryddsaltet.
Servera.

Man får vara snabb vid fotografering, de går åt fort

Pepparsalt med five-spice:
  • 1 msk sechuanpeppar eller 2 tsk malen vitpeppar
  • 2 msk salt
  • 3/4 krm five-spice
Rosta sechuanpepparn i torr, het panna.  Mortla den fint.  Blanda med salt & five-spice.
Om vitpeppar används kan allt rostas efter att det blandats.



Jag brukar allt som oftast öka mängden vitlök och/eller byta ut en del mot ingefära.
Är oljan tillräckligt het blir räkornas skal frasiga även utan potatismjölet, men det blir viktigare att verkligen klappa räkorna torra efter att de rensats.

Vad ni än gör så glöm inte kvar en räka i handduken ni torkar dem med och släng i ett hörn i köket i väntan på tvätt.  Det ger inga pluspoäng hos den bättre hälften när det uppdagas ett dygn senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar