onsdag 1 juli 2015

Friterade fläsksvålar




Eftersom jag hade en svål över från när jag gjorde risdumplings bestämde jag mig för att prova att fritera den.

Den saltades och lades in i ugn på lägsta värmen för att bli av med vatten.  Den togs ut 12 timmar senare när den var stel och skars sedan i bitar om ca 3*5 cm.

Efter torkning
Skuren i bitar










En bit provfriterades och fettranden var allt annat än tilltalande efter frityr så den skars bort på resterande bitar, de var nästan genomskinliga efteråt.

Nästan renskuren från fett


Det gav ett bättre resultat men mina svålar puffade inte upp så enormt som komersiella svålar.
Jag funderar på om det krävs längre frityrtid.  Det kan krävas högre temperatur, men min olja var på gränsen till att ryka så jag hoppas att så inte är fallet.
Kan det vara så att de blev för vattenfria?  Att ångan som bildas vid friteringen hjälper till att blåsa upp dem, precis som en smördeg som höjer sig i ugnen?



Det tål att funderas på.
Tyvärr har jag inte hitta svål i butikerna på lång tid, ens runt jul, och svål är en konstant bristvara här i huset eftersom den får sitta kvar vid asiatisk matlagning, eller sparas för att kokas mjuk och användas till naem.


Mina svålar blev lätt uppblåsta/blåsiga men en aning hårda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar