fredag 24 juli 2015

Råbiff

Ett av de recept jag får hålla för mig själv och passar på att äta när jag är gräsänkling eftersom ingen annan i familjen delar förtjusningen med rå nötfärs.
1 port.
  • 75 g nymalen nötfärs av ryggbiff eller högrev.
  • 1 brödskiva, hembakt ljust eller grovt bröd
  • 1 rå äggula
  • 1½ msk finhackad gul eller röd lök
  • Worcestershiresås, några stänk.  Även tigersås (syrlig chilisås) fungerar.
  • en nypa salt
  • några tag nymalen svartpeppar
  • smör
Skölj köttet i kallt vatten, torka av och mal färsen till önskad grovlek.
Kött som skrapats med en vass kniv är det klassiska.  Själv tar jag oftast finmalet eller dubbelmalet halvgrovt.  Grovmalet fungerar i nödfall, t.ex. om jag gör hamburgare till övriga familjen.  Färsmängden för råbiffen är för liten för att mala ensamt så då nöjer jag mig med grovmalet.

Smöra brödskivan.  Lägg på färsen och platta ut ända till kanten.  Gör en fördjupning i mitten.
Lägg den råa gulan i fördjupningen, strö over lök och några stänk worchestershiresås eller tigersås (de två är inte klassiska ingredienser utan min personliga preferens).
Avsluta med en nypa salt och ett par varv med nymalen peppar.
Njut med en kall öl till.
Råbiff med grovmalen högrev på köpebröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar