fredag 31 juli 2015

Croque provençal & croque Hawaiian

Klassisk varm smörgås med franskt ursprung.
4 port.

Normalt sett görs de som dubbla smörgåsar antingen i smörgåsgrill eller stekpanna, men varianten med ananas blir IMHO bättre om den görs som en enkel smörgås i ugn.  Därför körde vi allt i ugnen.

  • 16 skivor vitt bröd
  • 16 skivor kokt eller rökt skinka
  • 300 g ost i skivor.  Gärna emmentaler eller gruyère.  Någon lagrad svensk ost fungerar bra.
  • 4 tomater i skivor
  • 1 avrunnen anasring per croque Hawaiian
  • svensk eller fransk senap
  • oregano
  • salt & peppar
  • smör

Gör så här:
Smöra alla brödskivor ordentligt, ända ut i kanten. Bre sedan på senap efter smak.
Lägg på en stor skiva skinka följt av två skivor tomat.  Salta, peppra och strö på lite oregano.  Gör du en croque Hawaiian lägger du nu på en ananasring.
Täck varje smörgås med 3-4 skivor ost.

Gratinera i ugn på grillvärme tills osten bubblar ordenligt och får färg.
Strö över mer oregano direkt när smörgåsarna kommer ut.
Servera.



I originaltappning är det inte tomat på en croque Hawaiian, utan det är en croque monsieur (endast ost & skinka) med en ananasskiva.  Jag är så van att ha på tomater att det går av bara farten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar