Recept anpassat från She Simmers. (Mer citrongräs & koriander, färsk peppar och lite mindre socker)
Alldeles för mycket mat till 4 personer om två av dem är barn.
- 1,75 kg kyckling 1
- 7 stjälkar citrongräs
- 6 stora klyftor vitlök
- 2½ msk korianderrötter & stjälkar (3-5 st. beroende på storlek)
- 2½ tsk hela vitpepparkorn
- 1 msk färsk peppar
- 2½ msk fisksås
- 2½ msk ostronsås
- 3½ msk palmsocker
- 1½ dl olja
- 1 nypa salt
1: Jag använde 1 kg kycklingvingar och en halv kyckling där bröstköttet skars i kuber för att träs på spett efter marineringen. Låret grillades helt.
Gör så här:
Skala fem stjälkar, kapa topparna och skiva resten tunt. Lägg de två sista stjälkarna åt sidan till senare. Skala vitlöken. Skölj koriandern och skrapa rötterna. Dra av kornen från stänglarna på den färska pepparn.
Mortla korianderrötter, vitpeppar, korianderstjälkar, färsk peppar, vitlök och citrongräs till en pasta i den ordningen.
Blanda ner fisksås, ostronsås och palmsocker.
Häll över kycklingen och marinera över natten i kylskåp. Vänd runt då och då.
Peppartonerna kommer blekna markant vid grillningen så om det känns för starkt nu är det lagom.
Skala de sista stjälkarna citrongräs, kapa topparna och skiva tunt. Hetta upp oljan och stek citrongräset över svag värme tills de får lite färg. Häll upp på burk med lock.
Pensla kycklingen med den här citrongräsoljan vid grillning.
Thailändsk grillad kyckling (gai yang)
Recept från Pailin's kitchen (youtube).
Alldeles för mycket mat till 4 personer om två av dem är barn.
- 1,75 kg kyckling 1
- 1 stjälk citrongräs
- 5 klyftor vitlök
- 2 tsk korianderfrön
- 1½ tsk hela vitpepparkorn
- 3 msk fisksås
- 3 msk soja
- 1 msk mörk soja
- 1 msk palmsocker
- 2 msk olja
- 2 msk vatten
1: Jag använde 1 kg kycklingvingar och en halv kyckling där bröstköttet skars i kuber för att träs på spett efter marineringen. Låret grillades helt.
Gör så här:
Rosta korianderfröna i en torr, het stekpanna.
Mortla vitpeppar, vitlök, korianderfrön och citrongräs.
Blanda i resterande ingredienser. Häll över kycklingen och marinera över natten i kylskåp. Vänd runt då och då.
Grilla kycklingen på kolgrill över medium till stark värme för vingar och spetten, mediumvärme för låren. Servera med kokt jasminris, grillade majskolvar och grillad salladslök samt jaew (recept här) eller maggisås att dippa i.
Citrongräskyckling till vänster, gai yang till höger |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar