onsdag 12 augusti 2015

Lap gai

4 port.
Recept från "Det Thailändska Köket"
  • 400 g malet kycklingkött
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk finhackat citrongräs
  • 6 msk kycklingbuljong (hemkokt, INTE färdigköpt) eller vatten
  • 3 msk limejuice
  • 2 gula lökar, skurna i tunna skivor som sedan delar i kvartar
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk finhackad koriander
  • 8 msk färska myntablad
  • 8 msk rostat och malet ris
  • chilipulver eller hackad färsk röd thaichili
  • Salladsblad (isberg eller roman) till servering

Gör så här:
Rosta okokt klibbigt ris i en torr, het stekpanna tills det är hasselnötsbrunt.  Mortla det sedan till ett pulver.  Det ska inte vara finmalet till damm, men inte heller finnas några grova bitar kvar.

Stek kycklingfärsen på medelvärme.  Slå sedan i vattnet och fisksåsen och finfördela färsen ordentligt.  Tillsätt mer vatten om det riskerar att gå torrt, det ska finnas ca 1 dl vätska kvar efter stekningen.

Häll allt från pannan i en bunke och blanda ner citrongräs, limejuice, lök, koriander och mynta.
Blanda om ordentligt.  Löken ska vara så tunnskuren att den tillagas av värmen från kycklingen.  Strö över det rostade riset.  Blanda om och smaka av med chili.  Justera sältan med fisksås, men smaken ska vara övervägande syrlig från limejuicen och mynta.

Låt stå och svalna till rumstemperatur.  Ät genom att linda in en liten sked lap gai i ett salladsblad, gärna med lite extra mynta,koriander eller skivad chili.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar