onsdag 5 augusti 2015

Smördeg

När det gäller smördeg håller jag med Två Tjocka Tanter:  Det är definitivt värt att göra sin egen.
Det är inte särskilt arbesintensivt, men det kräver lite planering och att man börjar i god tid.  Inget annat!

  • 250 g kallt smör
  • 240 g vetemjöl
  • 1 dl iskallt vatten
Nyp ihop mjölet med hälften av smöret. 
Blanda i det iskalla vattnet och forma till en deg.  Jobba snabbt och effektivt.  Dina händers värme är din fiende, och värmen i köket hjälper inte till.

Kyl degen och det resterande smöret minst 45 minuter.

Kavla ut degen till ca. 40*40 i storlek.  Försök hålla degen så fyrkantig som möjligt.
Hyvla smöret i skivor och täck hälften av degen.  Lämna en kant runt.  Vik över och nyp ihop degen.  Kavla lätt ett par gånger och vik i tre delar.  Kavla samman lätt.
Kyl degen minst en timme.

Kavla ut till 40*40 igen.  Vik i tre delar, men denna gång uppifrån och ner, inte sida-sida.  Kavla ut.  Vik i fyra delar (vik en fjärdedel från ovansidan ner mot mitten, gör sedan likadant från nederkanten.  Vik sedan samman degen som om du slog ihop en bok). Kavla samman lätt och kyl en timme igen.

Kavla ut till 40*40, vik i fyra (kom ihåg att byta riktning igen mot senaste utkavlingen), kavla ut, vik i tre, kavla ut och vik i tre igen.
Kyl en timme och degen är klar att använda.

Den totala arbetsinsatsen tar kanske 10 minuter i första steget inkl alla uppvägningar.  De tre kavlingstegen tar 5-8 min per steg.
Känner du att degen är svårjobbat under sista kavlingen i varje steg så bryt där och kyl degen innan.  Värmen i köket spelar stor roll och det är viktigt att inget smör bryter igenom och läcker ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar