Recept från Det Thailändska köket.
4 port.
- 700 g färdig smördeg (/pajdeg, lätt tinad) 1
- 4 dl olja till fritering
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 3 msk hackad lök
- 1 msk hackad korianderrot
- 1 msk gurkmeja
- 300 g fläskfärs
- 1 msk socker
- 2 tsk salt
- 1 tsk vitpeppar
- 200 g kokt, mosad potatis 2
- 2 msk hackad schalottenlök
- en bit bakplåtspapper ca 25*25 cm
1: På bilden i kokboken ser det mer ut som smördeg som bitas upp och de färdiga resultatet påminner mer om smördeg än pajdeg till utseendet. Därför valde jag att göra egen smördeg istället, se recept här.
2: Thailändarna använder potatis som en grönsak, inte som en kolhydratkälla som vi är vana vid. Jag hade inte en enda potatis i huset och tog därför 200 g kokt jasminris som mortlades och sedan blandades i smeten. Det fungerade alldeles utmärkt.
Gör så här:
Blanda samman vitlök, lök, korianderrot, färs, socker, salt, peppar, gurkmeja och ris till en fast smet. Originalreceptet anger att allt ska stekas i olja på läg värme, men med den lilla mängden fyllning som är kommer den bli mer än klar medan knytena friteras så det ser jag som onödigt eftersom fyllningen måste svalna efteråt.
Gör däremot gärna ett stekprov för att eventuellt justera kryddningen.
Kavla ut smördegen tunt till en storlek om 25*25 cm. Skär den in rutnät om 5*5 rutor.
Ta en degruta och lägg ½-3/4 msk fyllning i mitten. Vik ihop två motstående hörn till en triangel och nyp ihop kanterna väl. Lägg knytet på bakplåtspappret. Fortsätt tills alla degrutor är fyllda. Jobba snabbt och överskatta inte den tid det tar för en smördeg att bli varm och svårjobbad i ett hett kök!
Hetta upp oljan och fritera en handfull knyten i taget, ca. 3-5 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera med kokt ris och något syrligt, t.ex. en sötsur gurksallad.
Currypajer till vänster. Till höger syns fläsk- & räktoast som var goda men tyvärr alldeles för flottiga pga. brödet, även om det var dagsgammalt. De behövde verkligen något syrligt till för att motverka oljigheten. Bollarna nederst till höger i bild är fyllning som var kvar sedan smördegen tog slut som rullades och friterades.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar