lördag 22 augusti 2015

Oi-sobagi (gurk-kimchi)

4-6 portioner
  • 1 kg västeråsgurkor eller små slangurkor
  • 2 msk salt plus lite till
  • 2½ dl finhackad asiatisk gräslök
  • 2½ dl hackad gul lök
  • 1 stor morot, julienne
  • 4 klyftor finhackad vitlök
  • 1,2 dl chiliflingor eller 2-4 msk koreansk chilipasta
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk socker
  • 6 cl vatten (halvera om chilipasta används)
  • sesamfrön
Gör så här:
Dela gurkorna nästan på längden i 4 delar, låt hänga ihop i ena änden.  Om det är långa slanggurkor så dela dem i hälften först så blir de inte så sladdriga att äta.

Salta gurkorna, låt dra 20-30 min, häll av vattnet som dragits ur och skölj gurkorna.

Blanda övriga ingredienser i en skål och fyll gurkorna med detta.
Kan ätas på en gång, kan även stå ute på köksbänken en dag för att syras lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar