8-10 st.
- 225 g mjöl plus extra till utbakning
- 150 ml varmt vatten
- 2-4 vårlökar
- neutral olja
- salt
Gör så här:
Blanda mjöl och vatten till en slät smidig deg, låt vila minst 10 min. Skiva under tiden vårlöken tunt.
Mjöla bordet, knåda ut. Dela i hälften. Täck ena halvan och kavla ut den andra till ett stort stycke.
Pensla med olja och strö salt över, strö över hälften av den skivade vårlöken.
Rulla ihop precis som för vetebullar. Fukta bortre kanten och ändarna med vatten och tryck fast.
Dra av bitar om 7-8 cm. Platta ut till rundlar.
Kavla ut rundlarna och lägg på en mjölad tallrik.
(Man kan även dra av små bitar deg från den första stora klumpen, kavla ut dem till rundlar, olja, salt och strö med vårlök, rulla ihop och sno ihop till en rundel/boll och kavla ut igen. Jag föredrar att kavla ett stort sjok.)
Stek dem i en lätt oljad stekpanna på medelvärme, på båda sidor tills de är frasiga.
Servera dem varma.
Hemligheten bakom ett bra resultat ligger i att skiva vårlöken tunt och att våga strö på mycket, det ska täcka nästan hela degytan. Fuska inte med oljan. Den hjälper till att hålla deglagren separerade så att ångan som bildas från vårlöken vid stekning kan blåsa upp bröden precis som när en smördeg gräddas, om än i blygsammare skala.
Det kan kännas svårarbetat med så mycket lökskivor och en oljad deg. Som en påse med saker som rasslar runt (jag kommer osökt att tänka på när man bakar bröd med mycket nötter och frukt och precis har börjat knåda in det) men slutresultatet är väl värt besväret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar