Jag hade fortfarande bananblad kvar i frysen och tanken på att göra något med dem har växt sig starkare, inte minst för att jag vill bli bättre på att vika bananblad i olika former.
Efter lite surfande och med de risdumplings jag köpt i asiatbutiker i minne bestämde jag mig för att prova en pyramidformad risdumpling med matigt innehåll.
Risdumplings fyllda med fläsk, kyckling, zucchini, vitlök, ingefära och citrongräs.
9 st.
Fyllning:
300 g sticky rice, blötlagt över natten (jag hade i 1 dl tunn kokosmjölk för att se om det gav någon smak/för att slippa hälla ut den)
200 g svålfritt sidfläsk
200 g kycklingbröst
½ zucchini
1 litet äpple
6 klyftor vitlök
½ gul lök
2 bitar ingefära, varje som en tumme i storlek
2 stjälkar citrongräs
2 tsk koreansk chilipasta
½ msk vitpepparkorn
½ msk socker
1½ msk fisksås
1½ msk ostronsås
2 msk soja
2 msk shao hsing
½ msk sesamolja
Övrigt:
1 pandanblad, klippt i 5 cm långa bitar
Bananblad (18 bitar om ca 25*25 cm, det kan vara bra att ha några i reserv)
Snöre att knyta om paketen med. Jag använde hampasnöre, 18 bitar om 80 cm.
Jag började med fläskfyllningen som inspirerades av
Tangikulpikui.
Skär fläsket i stavar om 1*1 cm och så långa som fläskbiten är hög. Skala och riv den ena ingefärsbiten och halva den andra, riv löken och det skalade äpplet. Blanda med fläsket tillsammans med chilipasta, socker, soja, shao hsing och sesmolja.
Låt marinera minst 30 minuter.
Kycklingfyllningen fick thailändska smaker.
Skär kycklingbröstet i samma storlek som fläsket. Normalt sett föredrar jag lår, men de fick gå till vår egentliga middag.
Mortla vitpepparn och tre av vitlöksklyftorna. Tillsätt fisksås och ostronsås.
Blanda ner kycklingen och låt marinera minst 30 minuter.
Förbered övriga ingredienser genom att skala och kärna ur zucchinin. Skiva upp i 3 mm tjocka skivor. Skala och skiva kvarvarande vitlök tunt. Plocka av de yttre lagren av citrongräset och skiva tunt. Skär den sista ingefäran i tändstickor.
Stek fläsket och kycklingen var för sig. Lägg på fat och låt svalna.
Under tiden förbereds bananbladen.
Jag kokade hela mitt kvarvarande bladpaket eftersom jag inte visste hur mycket som skulle gå åt. Mängderna i listan ovan är det som faktiskt gick åt.
Skär bladen i bitar om ca 25*25 cm. Skär bort kanten med mittnerven.
Kokning gör bladen mjukare och mindre benägna att spricka sönder så det var ett bra val att göra detta steg före de bitades upp.
Skölj bladen noga och torka av dem med en handduk.
Sist men inte minst, låt riset rinna av ordentligt.
Fyll bananbladen så här:
Ta två sjok bananblad. Titta på hur bladstrukturen går (ser ut som remsor knappt 1 cm breda). Vrid bladen 90 grader mot varandra så att det ena bladets rader löper horisontellt, det andra lodrätt. Vik bladen längs ena diagonalen till en triangel. Vik sedan längs den andra diagonalen så att en liten triangel bildas.
Detta steg kan göras med 9 st bladpaket så att de är förberedda för fyllning. Eventuella extrablad är till för att försluta paketen och man överfyller dem.
Ta en bananbladstriangel och håll den i händerna med spetsen nedåt.
Basen kan nu öppnas på samma sätt som när man har vikt ett filterpapper från en rund cirkel, skillnaden blir att vi har dubbla antalet lager eftersom vi har hängslen och livrem.
Efter att den öppnats har vi en upp-och-nervänd kon redo att fyllas.
Stoppa ner en pandanbladsbit som får stå upp utmed ena bladväggen.
Ta en rågad matsked (som i en sådan man dukar med, jag vet inte vad det blir i graderade matskedar) ris och häll i. Packa ihop och gör en liten grop i riset. Fyll gropen med kyckling och fläsk. För mig var det lagom med tre bitar av varje. Toppa med 2-3 halvmånar zucchini, 2-3 skivor vitlök, lite citrongräs och ingefära. Avsluta med lika mycket ris som du tog i början. Packa ihop fyllningen med skeden. Skrapa ner ev. riskorn från bladväggarna.
Nu är det dags att försluta paketet.
Förhoppningsvis finns det nog med utrymme av konen att vika över basen på vår dumpling. Jag fann det enklast att vika in den sida som var närmast mig först, då kan man hålla ner den enkelt med tummen medan de två närmsta sidorna viks ner. Den sista sidan vek jag ner med den fria handen och vände konen/pyramiden rättvänd och ställde den på en bricka.
Så kan de stå tills alla är fyllda i väntan på att de säkras med snöre. Mina fick dessutom vänta på att vi åt middag så de väntade två timmar utan problem.
Var noga med att orientera alla knyten åt samma håll, dvs. den sist nedvikta sidan på basen ska alltid vara bakåt eller vad det nu blir beroende på i vilken ordning man föredrar att vika ner dem. Det hjälper när man sedan ska lyfta dem igen när de binds om.
Om det mot förmodan inte skulle finns nog med material av konen kvar att vika ner över basen tar man ett extra blad. Här räcker det med ett enkelt blad, orienteringen spelar ingen roll.
Lägg bladet över basen och vik ner sidorna som ovan.
För att säkra knytena med snöre:
Ta två snörbitar och lägg dem sida vid sida i handen. Hitta mitten och knyt ihop dem med ett halvslag 3-3,5 cm därifrån på var sida. Man får då en snörstump med en ögla i mitten.
Den öglan läggs över toppen på bladpaketet och pressas ner en bit.
De fria ändarna består nu av två snören och de kommer behandlas som om de vore ett enkelt snöre.
Håll kvar öglan över toppen mha. pek- och långfinger. Lyft försiktigt den sida av paketet där sista inviket var över basen, och säkra det med tummen så paketet inte öppnar sig. Vänd sedan paketet upp och ner i handen.
|
Bara att fästa på undersidan |
Nu är det, nästan, bara vanlig paketinslagning kvar men det kan verka rörigt förklarat i text, inte minst för att paketet hålls upp och ner, så att ner blir upp, över blir under.
Ta de fria ändarna och låt dem låsa varandra under basen genom att vrida dem 90 grader. Ta dem sedan uppåt mot spetsen igen.
Ställ paketet rättvänt igen och andas. Nu kan man hålla paketet låst med ett lätt tryck från ett finget på toppen av paketet.
De fria ändarna sticker nu ut underifrån basen på de sidor där "öglan" som träddes över toppen inte har några knutar. Trä in en ände i taget under öglan och vänd sedan ner dem mot basen igen. Knyt samman dem på undersidan.
Färdigt!
|
Alla knyten fästa och klara |
Spara kvarvarande snörstumpar än så länge.
När alla paket säkrats kan de knytas ihop på en lång rad vilket gör det lättare att fiska upp alla ur grytan efter kokning.
Koka upp en gryta med vatten att ha knytena i, och en kastrull med vatten att toppa upp med.
Jag fick precis ner alla mina knyten i et 3-litersgryta, men då var de inte särskilt bra packade eftersom de var knutna i en lång rad.
Lägg ner knytena när vattnet kokat upp och toppa med kokande vatten så de täcks. Koka knytena 2-3 timmar.
Mina fick koka 2½ timme.
Om det var tillräckligt får vi se senare i del 2.
De hängs upp för att torka efter kokning. Min rad var för lång för att hänga fritt ner i diskhon från ett skåphandtag, så jag hängde dem i en girland mellan två handtag över diskbänken.
|
Färdigkokta dumplings på tork |
Hur de faktiskt blev avslöjas i
del 2.