torsdag 12 mars 2015

Cranberry Walnut Celebration Bread


Cranberry Walnut Celebration Bread, TBBA sid 154-156, dag 1
Ger ca. 1 kg bröd

Det här brödet görs på en ren jäsdeg utan fördegar så det är bara att köra på.
  • 383 g (13,5 oz.) vetemjöl
  • 42 g (1,5 oz.) socker
  • 34 g (1,2 oz.) jäst
  • 21 g (0,75 oz.) apelsin- eller citronextrakt*
  • 94 g (3,3 oz.) ägg**
  • 113 g (4 oz.) rumstempererad mjölk
  • 30 g (1 oz.) smält smör
  • 56 g (2-4 oz.) vatten, rumstempererat
  • 255 g (9 oz.) sötade torkade tranbär
  • 85 g (3 oz.) hela valnötter***
* Jag använde sockerlag från de syltade citronskalen jag gjorde till panettonebaket i julas.
** 3 mediumägg var lagom
*** Boken anger att de ska grovhackas, men jag hade i dem som de var, dels för att många redan var brutna, dels för att de går sönder när de arbetas in i degen.


Allt utom tranbär & valnötter blandas i maskin till en mjuk deg.
Jag fick ha i ca 75 g extra mjöl innan konsistensen blev som den skulle, fast men smidig och endast lätt kladdig, trots att jag höll igen på vattnet.  Kanske berodde detta på riktigt färska ägg med hög vattenhalt?

Den sista knådningen gjordes manuellt på bänken.  Då knådade jag även in tranbär och valnötter.
Det verkade vara enormt mycket att knåda in till en början, men knepet är att ta lite i taget (jag delade upp det på fyra omgångar) och att knåda in varje omgång ordentligt innan nästa tillsats.

Precis som vid baket av stilton och valnötsbrödet så kändes det som att knåda en påse nötter till en början.  Vartefter de jobbas in i degen och fördelas så känns degen fastare.
Det tog ca. fem minuter att knåda in alltihop.

En skål oljades väldigt lätt och degen vändes runt däri. Allt täcktes med plastfolie.  Vis av tidigare jäsningar ställde jag bunken vid det öppna fönstret eftersom jag lagade mat för fullt i köket.  Fönstret stängdes 30 minuter senare när vi åt middag och det fungerade bra.  Det tog ganska precis två timmar för degen att dubbla sin volym, precis som boken angav.

Nu var det dags att fläta brödet.
Degen vägde 1242 gram med plastfolie så 1240 gram delat med nio =  137 gram.  Tre bitar ger en liten fläta som kan läggas på toppen.  Basen utgörs av en fläta med dubbelt så stora bitar, så kvarvarande deg delas i tre delar med vikten 275 gram.

Delar till flätorna
De tjocka snoddarna rullas ut till ca 25 centimeter och de tre tunnare till ca 20 cm.
Eftersom degen hade jäst kändes det nu som om nötter & tranbär rullade runt i degen igen.

Ändarna trycktes till för att hålla ihop och den lilla flätan lades ovanpå den stora.  Ändarna trycktes ihop igen.
Flätorna lagda på varandra
Allt penslades med ett uppvispat ägg (det som var kvar ställdes i kylen) och täcktes med plastfolie för en andra jäsning till nästan dubbel storlek.
Enligt boken ska detta ta 90 minuter.  För mig tog det 50 minuter vilket var ungefär vad jag väntat mig eftersom köket var vamt igen.
Ändarna gick upp en aning så jag tryckte ihop dem försiktigt, sedan pensling en andra gång med det uppvispade ägg som var kvar, därefter gräddades brödet i 165 grader 55 minuter.

Enligt boken ska man rotera brödet efter 25 minuter men hellre än att få en kraftig temperaturnedgång så låter jag det vara orört under hela gräddningen.  Det verkade få jämn färg över hela ändå (de bitar jag såg, inte helt lätt med en trasig ugnslampa).
Jag var tvungen att göra ett annat avsteg, nämligen att grädda brödet längst ner.  Boken säger på mittfalsen, men höjden gör det omöjligt.

Färdigt bröd, till synes jämnt gräddat
Brödet fick svalna 60 minuter enligt bokens rekommendation.
Det sägs ingenting om bakduk eller ej.  Jag valde bakduk då jag ville ha en mjuk skorpa på detta bröd som jag betraktar som en stor bulle mer än någonting annat.


Utvärdering 14 mars:
Brödet (om man nu kan kalla det så, jag anser det mer vara i klassen "kaffebröd") har en tendens att torka ut och förvaras just nu i plastpåse eftersom jag saknar en bra burk.
Smaken är det inget fel på.  Tranbären ger, trots att de är sötade, en bra syra som matchar sötman och kompletterar valnötssmaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar