Nu har jag gått och halvt om halvt försummat min surdegskultur igen.
Det blir så när jag har bakat de flesta rena surdegsbröden i TBBA och kommer in på jästbröden.
Jag tar tillfället i akt att undersöka hur pass mycket fart det är i kulturen trots försummelse.
Det var elva dagar sedan den matades senast. Lösningsmedel fanns i doften men inte så kraftigt som jag befarat.
Översta lagret vätska hälldes av och 200 gram kultur matades upp till dubbla mängden med lika delar vatten och mjöl.
Allt hälldes i ett graderat mått (3,25 dl), täcktes med gladpack och sattes tillbaka i kylen.
Kommer det bubbla? Kommer det dubbla sin storlek?
Vem vet. Jag har en liten föraning om att kulturen kan vara för lös för att höja sig särskilt mycket, men är det aktivitet i den borde antalet bubblor skvallra om intensiteten.
Tjuvtitt efter tolv timmar:
Det bubblar i den, till synes ganska friskt.
Den har däremot inte höjt sig till mer än knappt 4 dl. Det kan mycket väl bero på att kulturen är så pass lös som den är.
Åtta timmar senare har den gått upp i volym till 5 dl, med MYCKET bubblor på ytan.
Nästa matning på kvällen den 5:e får bli med 20% extra mjöl för en styvare kultur. Aktiviteten är bra så planen är att baka en Pane Siciliano på surdeg på fredagen, med kalljäsning över natt i steg 1 och jäsning på plåt i rumstemp för avbakning dag 2.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar