- 750 gram fläskkarré
- 4 thaichili (3 st vägde 10 gram)
- 15 gram citrongräs (2 finhackade, 1 grovhackad)* (+lika mycket dag 2)
- 15 gram vitlök
- 2 msk socker
- 2 msk fisksås
- 10 gram korianderrot
- 3 limeblad (ca 5 gram)
- 2 msk röd currypasta
- 35 gram koriander (merparten av det som rötterna kom från)
- 140 gram jasminris
- 20 gram galanga
- 2 tsk malet korianderfrö** (+ 2 msk dag 2)
- Ett par små nypor salt vid mortling
* Det var allt jag hade kvar efter jag tagit de som förhoppningsvis ska planteras ut. Jag borde haft i ungefär 40-50 gram om jag skalat upp det från förra försöket, så jag får nog köpa en påse till imorgon och ha i smeten.
** Jag hade helt slut på helt korianderfrö hemma och butiken hade bara färdigmalet. Jag hoppas det är lika potent i och med att burken är alldeles nyöppnad
Karrén putsades och skars i remsor som maldes på den mellangrova sidan som gav en textur som åtminstone nu känns helt rätt.
Vitlök, röd currypasta, socker och ris mortlas samman till en så slät pasta som tålamodet tillåter. Vätska gör det hela lite lättare varför jag mortlar det tillsammans med andra saker. Någon gång ska jag prova att låta riset ligga i blöt fem minuter innan och se hur det går.
Galanga och korianderrot mortlas tillsammans med de grovrivna limebladen till en pasta.
Korianderstjälkar och blad grovhackades, citrongräs och chili hackades
Allt blandas samman med färsen som får mogna till imorgon i kylskåpet.
Dag 2:
Jag skaffade mer citrongräs och tillsatte lika mycket till i färsen.
Hettan är riktigt trevlig och det känns som att chilimängden träffat rätt, åtminstone nu, utan stekprov. Den lätt parfymerade koriandertonen från frön uteblir, så jag har i 2 msk till. Det kan lätt slå över, men just nu är den minst sagt osynlig och koriandertoner från rötterna dominerar mer.
så här dagen efter är jag tveksam till om ris verkligen var rätt drag. KAnske färsen ska drygas med lite fett nästa gång. Vi får se hur korven artar sig framöver.
Färsen är väldigt fast och för att lättare stoppa korvarna mjukar jag upp färsen med vatten, närmare 3 dl iskallt vatten ger en mjuk och förhoppningsvis lättstoppad smet.
***
Det största problemet med stoppningen var att kniven vid malning tenderar att lämna många hinnor oskurna och när de sedan kommer på andra varvet, vid stoppningen, så kommer de på en annan ledd och fastnar i hålen även om man då har den grövsta skivan.
Jag lyckades dock utan allt för mycket slit, men jag är glad att jag inte hade ett kilo korvsmet till att stoppa, då hade jag fått ta isär kvarnen och plocka rent den, nu var den väldigt igensatt av hinnor.
På det hela taget känns det bra att ha malt och stoppat korv mha Kenwood-assistenten igen, efter allt besvär jag hade på den första pysseldagen för många år sedan. Jag har bara provat ett svenskt korvrecept sedan dess och den smeten är verkligen lös, nästan rinnig, så man skulle kunna hälla den mha tratt i fjälstret.
60 minuter inkl montering, hackande av nytt citrongräs, uppmjukande av färsen, knytning, paketering och inte minst disk känns helt OK.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar