torsdag 12 mars 2015

Crème fraîche och buttermilk

När jag senast köpte osttillverkningsmaterial passade jag på att köpa så jag kunde göra egen crème fraîche och buttermilk.  Det har dock fallit i glömska så därav att jag provar först nu.

Crème fraîche:
1 liter "half and half" (runt 12% fetthalt.  Jag blandade 3% mjölk med 40% grädde till ~12 %) värms till 30 grader, kulturen rörs i, får hydrera ett par minuter och rörs om igen.  Sedan ställs den in i kylen (kanske den jobbar bäst i rumstemp, men jag kommer inte kunna passa den och se när den gått klart och ställa in den då, därav att den får jobba i kylskåpet.

Buttermilk:
1 liter 3% mjölk värms till 30 grader, kulturen rörs i, får hydrera ett par minuter och rörs om igen.  Sedan ställs den in i kylen av samma orsak som ovan.


Crème fraîche till vänster ovan, buttermilk till höger.
Crème fraîchen fick en slatt mjölk till efter fotografering för att komma upp i volym.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar