måndag 9 mars 2015

Pilspetstypologier

Nu när jag är klar med ett projekt (att återuppväcka den här bloggen) hoppar jag på ett nytt.
Jag kanske borde köra vidare på att avsluta projekt, men det här är ett mentalt projekt som kan gå på sparlåga under tiden man gör annat.

Jag ska lära mig de olika pilspetstypologierna, dvs.
*Ward-Perkins, England 1940-talet
*Jessop, England, 1990-talet
*Serdon, Frankrike, 2000-talet
*Zimmerman, Schweiz, 2000-talet

Det finns även en rysk som jag inte lyckats spåra ännu.  Den ska enl. Serdons publikationer finnas i
MEDVEDEV (A. F.), "Rucno metatelenoe oruzie (luk, strely, sarnostrel) VIII-XIV vv", Archeologija USSR, 36 (1966),Moscou"

I skrivande stund känner jag inte till att det skulle gjorts en pilspetstypologi för svenska fynd.

Jag börjar troligen med Zimmermann då den är enklast, mest systematiskt, uppbyggd.
Med det menar jag att de olika klasserna har ett namngivningssystem som är uppbyggt enligt strukturen infästningstyp-tvärsnittsprofil-sidoprofil, dvs. om det är tånge eller holk på spetsen - kvadratiskt, rombiskt, cirkulärt m.m. tvärsnitt - spetspyramid, nålformig m.m. profil.

En spets med klassificering T1-1 enligt Zimmermann har hylsa (ty. tülle), kvadratiskt tvärsnitt och en spetspyramidal profil.
Det man behöver lära sig är de olika profilernas ordningsnummer.  En del spetsar har tillägget 'S' (ty. schwere, extrem).  Logisk uppbyggnad bakom galenskapen med andra ord.

Serdon delar tankegångar med Zimmermann (eller kanske tvärtom?  Jag vet på rak arm inte vem av dem som var först ut med 'sin' typologi), i fråga om att man beaktar tvärsnitt och profil, men istället för en stegvis uppbyggd kod har man satt bokstäver. Typ A, B, C, D ... osv.
Just nu innan jag verkligen djupdyker i systemet ser jag ingen skönjbar logik i det hela, mer än att "förra typen var G, den här som kommer efter blir därför H" men det säger ingenting om hur spetsen faktiskt är utformad.

Ward-Perkins är av samma system som Serdon men mindre omfattande och använder sig av siffror.  Här vet jag att Typ 5 är helt konisk, typ 6 en halvmåne- eller V-formad platt, skärande spets, Typ 15 är en platt bred spets med långa hullingar medan Typ 16 är en kort spets med korta hullingar som ligger tätt utmed spetskroppen och hylsan.
Det vet jag enbart för att det är det system flest verkar använda sig av än idag, kanske mer pga. hävd & tradition än något annat.  I övrigt säger sifferklassificeringen lika mycket om spetsens utseende som Serdons bokstavsdito.

Jessop landar någonstans mellan dessa ytterligheter.
 Här har man valt en grundklassificering, M - Militär, H- Jakt (Hunting), MP - Flera Användningsområden (Multi Purpose) osv.
Detta används tillsammans med ordningstal, men jag har för dålig koll på systemet för att säga om de anger tvärsnitt, profil eller något annat.
Det finns dock en grad av klassificeringstänk i namngivningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar