måndag 22 december 2014

Panettone, 2:a omgången

Jag ville baka en panettone till jul som variation till den "Earl Greys fruktkaka" som jag har bakat de senaste 8-10 jularna.
Det får bli en halv batch vilket bör vara lagom att grädda i den springform jag har och den versionen blev bättre än vad som i första försöket gräddades i muffinsformar.

Jag hoppade över färsk jäst eftersom den jäste så in i (&%(&%(&(¤..!!! fort förut.


  • 102 g moderkultur (skulle vara 98g; 3,5 oz.)
  • 113 g mjöl (4 oz.)
  • 64 g vetemjöl (2,25 oz.)

Den fick stå över natten, sedan gjordes en deg på den tillsammans med:

  • 191 g mjöl (6,75 oz.)
  • 21 g socker (0,75 oz.)
  • 2,5 g salt (0,085 oz)
  • 100 g torkad frukt (3 oz.)
  • 74 g russin (3 oz, hade mer torkad frukt, så minskade russinen)
  • 57 g rom (7 cl)
  • "Citronextrakt": 35 g (kraftigt ökad)
  • Syltat citronskal: 13 g (nästan tredubbelt för mer citronsmak)
  • Vaniljpulver: 4 g
  • 1 medelstort ägg (kompromiss för ½ stort ägg plus ½ gula)
  • Vatten: 42 g (1,5 oz.)
  • Rumsvarmt smör: 56 g (2 oz.)
  • Skållad mandel: 70 g (2,5 oz)
Eftersom jag i andra omgången NY Deli Rye provade att ta med jästen jag först utelämnat så provar jag har att göra panettonen med enbart surdeg.

Den fick jäsa länge i ringen, ca 6 timmar innan jag ansåg att den hade ökat sin volym 1½ gång.
Gräddades som förra gången och täcktes omgående.

Den kändes aningen mjuk på undersidan i mitten av kakan efter gräddning, men jag beslöt att svepa in den i dukar och gå på eftervärmen snarare än att låta en halvt avsvalnad kaka gå in i ugnen igen.

Utvärdering 24 december:
Lagom porighet för att inte bli kompakt, saftig och inget tecken på att vara undergräddad i mitten.  Bra citrussmak (jag fick ta i en hel del eftersom jag hade lag från syltat citronskal snarare än citronextrakt) och bra vaniljton.

Den torkade i kanterna efter ett par dagar då den bara fick ligga på bänken insvept i dukar snarare än förvaras i plåtburk (dessa var fulla av annat julgodis) men fullt ätbar ändå.  Barnen knaprade glatt i sig de tunna skivorna.

Panettone kommer ersätta Earl Greys fruktkaka på mitt julbord då den är lättare, inte så kompakt och sötsliskig i smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar