Det får bli en halv batch vilket bör vara lagom att grädda i den springform jag har och den versionen blev bättre än vad som i första försöket gräddades i muffinsformar.
Jag hoppade över färsk jäst eftersom den jäste så in i (&%(&%(&(¤..!!! fort förut.
- 102 g moderkultur (skulle vara 98g; 3,5 oz.)
- 113 g mjöl (4 oz.)
- 64 g vetemjöl (2,25 oz.)
Den fick stå över natten, sedan gjordes en deg på den tillsammans med:
- 191 g mjöl (6,75 oz.)
- 21 g socker (0,75 oz.)
- 2,5 g salt (0,085 oz)
- 100 g torkad frukt (3 oz.)
- 74 g russin (3 oz, hade mer torkad frukt, så minskade russinen)
- 57 g rom (7 cl)
- "Citronextrakt": 35 g (kraftigt ökad)
- Syltat citronskal: 13 g (nästan tredubbelt för mer citronsmak)
- Vaniljpulver: 4 g
- 1 medelstort ägg (kompromiss för ½ stort ägg plus ½ gula)
- Vatten: 42 g (1,5 oz.)
- Rumsvarmt smör: 56 g (2 oz.)
- Skållad mandel: 70 g (2,5 oz)
Den fick jäsa länge i ringen, ca 6 timmar innan jag ansåg att den hade ökat sin volym 1½ gång.
Gräddades som förra gången och täcktes omgående.
Den kändes aningen mjuk på undersidan i mitten av kakan efter gräddning, men jag beslöt att svepa in den i dukar och gå på eftervärmen snarare än att låta en halvt avsvalnad kaka gå in i ugnen igen.
Utvärdering 24 december:
Lagom porighet för att inte bli kompakt, saftig och inget tecken på att vara undergräddad i mitten. Bra citrussmak (jag fick ta i en hel del eftersom jag hade lag från syltat citronskal snarare än citronextrakt) och bra vaniljton.
Den torkade i kanterna efter ett par dagar då den bara fick ligga på bänken insvept i dukar snarare än förvaras i plåtburk (dessa var fulla av annat julgodis) men fullt ätbar ändå. Barnen knaprade glatt i sig de tunna skivorna.
Panettone kommer ersätta Earl Greys fruktkaka på mitt julbord då den är lättare, inte så kompakt och sötsliskig i smaken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar