torsdag 11 december 2014

Förberedelser för panettone

Planen är att baka en panettone på fredag & lördag inför pysselsöndagen.  Att köpa syltat citron- & apelsinskal kostar runt 140-160 kr kilot på de ställen jag hittat det.  Därför bestämde jag mig för att göra det själv och på köpet fick jag dessutom sockerlag över att använda istället för smakessenserna som ingår i panettonereceptet.

Receptet på de syltade skalen är enkelt.

  • Skalet av 3 citroner eller 2 apelsiner
  • 2 dl socker
  • 3+2 dl vatten
  • ½ tsk salt
Skrubba frukterna och skär av skalet tunt.
Jag tenderar till att snabbt skära rent skalet från frukten och putsa bort allt vitt innerskal genom att lägga skalbitarna på skärbrädan och skära rent.  Det tycker jag går fortare än att försöka få tunna fina skalremsor direkt när man skalar frukterna.

Lägg skalen i en kastrull, häll på 3 dl vatten och saltet.  Koka upp och låt koka 30 sekunder.
Sila av skalen och skölj noga ett par gånger i rent kallt vatten. Sila av skalen och skaka av vattnet.

Lägg skalen i kastrullen (du glömde väl inte göra rent den från saltvattnet?), häll på 2 dl socker och 2 dl vatten.
Koka upp och låt skalen koka tills de blivit genomskinliga, cirka 10 minuter.
Häll på rena glasburkar.

Jag valde att täcka mina med sockerlagen då jag inte ska använda dem än på ett par dagar.

Citron till vänster, apelsin till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar