Äntligen hinner jag ta itu med det som inte hanns med under pysseldagen i söndags.
Glassen provades redan förra året men ville då inte stelna eftersom glassbasen hälldes direkt i maskinen utan kylning innan. Dessutom stod maskinen i köket där ugnen varit på ett par timmar, likaså ett par av spisplattorna samt att sex personer jobbade i köket. Ett tappert försök att göra glass i en bastu med andra ord.
Det gav dock en del intressanta tips att vidareutveckla receptet med, till exempel:
* Lingonen får inte vara hela, de blir beska att bita i, trots socker (därav att glassen nu heter "med lingonrippel ..." snarare än "med lingon ...").
*Bitarna av pepparkaksdeg måste vara små. Bitar på 2*2*2 cm må kännas små när man sitter med dem i händerna, men på en vanlig glassked blir de gigantiska.
*Ordenlig kylning av glassbasen innan den körs i maskin (det är en gammal maskin som jag fått överta, och jag har inte instruktionsboken till den, därav att jag må ha stupat på det &%/¤!!! uppenbara).
Vaniljglass med lingonrippel och pepparkaksdeg:
5 dl grädde
2,5 dl mjölk
3,8 dl socker
2 ägg
vaniljstång
200 g lingon
100 g socker
50 g florsocker
pepparkaksdeg, en klump som en halv knytnäve
Äggen vispas pösigt varefter sockret vispas in lite i taget.
Här inser jag att husets förråd av vaniljstång är noll och intet varför jag får ersätta den med hemgjort vaniljsocker. Bättre än ingenting.
Mjölk och grädde hälls i och vispas runt en kort stund så att det blandas ordentligt.
Bunken ställs in i frysen och får stå där minst en timme.
Lingonrippeln görs genom att ta de lingon jag förberedde till pysseldagen (dvs tinade dem och blandade med sockret) och köra i mixer varefter de passeras.
Jag hoppas att frånvaron av skalen ska ta udden av den värsta beskan i lingonen. Den passerade saften smakade fortfarande lite i beskaste laget så jag bestämde mig för att ha i 50 g florsocker vilket gjorde underverk för smaken.
När glassmeten stått en timme i frysen hälldes den i maskinen som stod på balkongen med en temperatur runt 10 grader och fick gå tills den var fast, vilket tog runt en timme. Glassen var krämig och len, helt utan iskristaller som sig bör.
Jag hade diskat ur ett glasspaket, men glömt att dela pepparkaksdegen i bitar, detta var dock ganska snabbt gjort.
Glassen skedades över i paketet. Spår och dalar gjordes med sked där lingonrippeln fick vila. Bitar av pepparkaksdeg trycktes ned för hand här och var, varhelst jag kom åt. Sedan var det raskt in i frysen med den så att den fick stelna helt.
Utvärdering:
Glassen är hård vilket var väntat. Dels eftersom mängden invispad luft är minimal, dels eftersom Ben & Jerrys glass är likadan och basen till detta recept kommer från deras bok.
Tio minuter i rumstemperatur så kan glassen skedas upp, om än med viss möda och armstyrka. Nästa gång ska jag försöka hålla mig i minst femton minuter.
Glassen har en god smak, men väldigt lite vaniljsmak. Mer som en god gräddglass.
Med anledning av den saknade vaniljstången var detta väntat, även om jag kanske hade förväntat mig lite mer vaniljkaraktär.
Lingonrippeln blev jättebra!
Bra konsistens, inte isig. Lite besk men på en bra nivå som bryter av mot den söta glassen och pepparkaksdegen.
Pepparkaksdegen... mmm.
Hemmagjord pepparkaksdeg i små bitar om 1*1*1 cm i oregelbundna former. Sött, kardemumma, kanel, degigt, konsistensbrytning, dekadens.
Inte en tillstymmelse till isighet eller att de blivit för hårda i sista frysningen (vilket var en av mina farhågor, men det är ju knappt något vatten i dem).
WOW!
Resultatet blev helt klart över förväntan och det är en enorm skillnad mot förra årets första stapplande försök.
Funderingar på förbättringar är att:
*Faktiskt ha vaniljstång hemma (duh!), eller åtminstone ha sinnesnärvaro att komma ihåg någon av de två burkarna vaniljpulver som fanns i ett köksskåp. Hemgjort vaniljsocker i all ära, men som smaksättare i vaniljglass räcker det inte särskilt långt.
*Ha i bitarna av pepparkaksdeg redan i maskinen, efter ungefär 45-50 minuter.
*Bli snabbare på att få i rippeln och få glassen in i frysen när den kärnats färdigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar