Tid: 1 dag. Ger 6 st om de väger runt 75-85 gram, eller en halvkilos limpa.
- 284 g (10 oz.) vetemjöl
- 7 g (0,25 oz.) socker
- 5 g (0,19 oz.) salt
- 12 g (0,42 oz.) färskjäst
- 14 g (0,5 oz.) rumsvarmt smör
- 227 g (8 oz.) mjölk
Alltsammans arbetas samman i maskin till en fast deg som ska vara kladdig men inte fastna på fingrarna.
Jag hade lite bråttom och hade i all mjölk på en gång (boken säger att man ska spara 6 cl) så jag fick ha i mer mjöl för att få rätt konsistens på degen.
Degen arbetades i 10 minuter varefter den kändes bra så jag skippade membrantestet (det är smör i degen så det är av begränsad nytta ändå) och lade den i en mycket lätt oljad skål att jäsa till dubbel storlek.
Detta tog 60 minuter.
Formad bulle innan 1:a jäsning |
Dessa arbetades till runda bullar mot arbetsbänken varefter de fick jäsa på lätt oljat bakplåtspapper under gladpack till nästan dubbel storlek (ca 1 timme).
Ugnen sattes på 175 grader och en stekpanna på medelvärme.
Bullarna lyftes försiktigt över till den varma stekpannan och gräddades till de fått fin färg på undersidan (5-8 minuter) varpå de vändes och andra sidan gräddades likadant.
De tar färg relativt snabbt men det tar lång tid innan de bränner, så ge dem gärna så lång tid det bara går.
Efter stekpannan sattes de direkt in i ugnen (så att de inte hinner svalna vilket ger sämre verkan i ugnen) för att gräddas så de blir klara i mitten, återigen 5-8 minuter. Då går de återstående bullarna ner i stekpannan
Nyss vända i torr stekpanna |
Avsvalning under bakduk en halvtimme efter ugnen innan de gafflas isär och avnjutes med smör och valfritt pålägg.
Eggs Benedict, dvs med bräckt skinka eller bacon, ett förlorat ägg och hollandaisesås är inte helt fel. Skivad tomat med lite peppar och toppat med stekt bacon är gott det med.
Färdiggräddade & ute ur ugnen |
Utvärdering:
Mjuka frallor med silkeslent, småporigt inkråm. Ytan blir lite seg där de haft kontakt med stekpannan och fått tjockare skorpa. MMMmmmmm.... Detta recept är en gammal favorit som jag återkommer till gång på gång på gång, men frågar ni hustrun bakar jag dem inte ofta nog.
Åtta minuter i 175 grader efter stekpannan ger bröd av den här storleken 85 gram per bulle) som är på gränsen till lite undergräddat i mitten. Hustrun älskar det, men vill man undvika det så ta antingen en minut eller två till i ugnen. Värmen i stekpannan är lite svårkontrollerad, så där får man gå på erfarenhet av färggrad/tidsenhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar