Jag har gjort det vid många tillfällen, dels med elvisp, handvisp, tupperware"visp" (dvs skakat det i en burk). Kort sagt allt utom att använda en klassisk smörkärna.
Vi hade en tetra med grädde i kylen och vad skulle passa bättre till nybakade english muffins än nykärnat smör och ett glas kall kärnmjölk?
Sagt och gjort, elvispen togs fram och jag gjorde som vanligt.
Dottern stannade förbi och tittade intresserat på.
Grädden vispades, blev hårdare och hårdare. Jag kunde stanna elvispen och lyfta den, skålen hängde med upp i luften och stannade där.
Sedan blev massan grynigare.
Sedan tog det tvärstopp!
Ingen separation av kärnmjölk, bara en smörig massa.
Trots fortsatt vispande med både elvisp och handvisp vill det inte separera.
Jag har provat att salta (tidigt, jag vet) för att separera oljefas och vattenfas men nej då, de envisas med att hänga ihop. Efter saltning har det släppt lite kärnmjölk, kanske en knapp matsked på en timmes tid.
Det ser ut som smör men är bara en mjuk massa. |
Nu återstår bara att röra ner isbitar och se om det hjälper, annars står jag inför mitt livs första smörkärnemisslyckande.
******
Isbitarna hjälpte inte ett dugg, och att tippa ner allt i diskhon fylld med kallt vatten och isbitar från ett helt plasttråg hjälpte inte heller. Det hela såg mest ut som vispad grädde som smält på en varm våffla. Isbitarna levde kvar långt efter att jag gett upp att samla in något smör, så kylan var det inget fel på.
Grädden gick att vispa. Den hade inte varit fryst vilket brukar försvåra vispning, men så var inte fallet nu. Den hade passerat datumstämpeln med en vecka men luktade och smakade helt OK, inga bismaker alls.
Jag kan inte tvärsäkert säga att det inte var det som satte käppar i hjulet, bara att det inte alls fungerade den här gången. Tråkigt men sant.
Tillägg 22 februari:
Skam den som ger sig. Jag gjorde ett nytt försök som fungerade som det skulle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar