söndag 22 februari 2015

Vik palmbladsknyten i 10 enkla steg

Skruvpalmbladsknyten med kyckling var en av de rätter som jag fastnade extra mycket för under projektet med ett års mat.
Nu har jag äntligen kommit mig för att göra en fotoserie om hur man viker knytena.  Det är så mycket lättare att se det på bild än att tolka det genom skrift.

Bladen säljs ofta under det namn som är vanligt i asien: pandan.
De paket jag sett har varit 100 gram, eller 18-20 blad. En hel kyckling brukar för mig ge 17-18 knyten.

Lite kort om bladorientering:
Pandanblad har en ände med en utpräglad V-form (se Bild 2 för närbild).  Denna kallas hädanefter bladbasen.   Motsatta änden kallas hädanefter bladspetsen.
Vi kommer klippa bladbasen till en spets i Bild 4, därav att jag reder ut begreppen här och nu. 

Bild 1: Pandanblad

1.  Skölj bladen
Pandanbladen är långa och ganska styva.  Bladbasen syns kl 5 i bild, bladspetsen kl 11.
Börja med att skölja bladen noga och skaka dem torra.  Allt vatten vi slipper vid friteringen är bra vatten!








Bild 2: Bladbasen

2.Basen är kraftigt V-formad och väldigt styv.  Detta avtar gradvis ut mot bladspetsen.











Bild 3: Knäck bladet

3. Knäck bladet
Dra dem över fingret för att lättare kunna hantera dem.  Håll det vikt över pekfingret och dra hela bladet över fingret, jag föredrar att jobba från bladspets till bas.  Det går att göra 3-5 st i taget, det är bara att lägga bladen i varandra.









Bild 4: Klipp en spets

4. Klipp en spets
Ta en sax och klipp en spets i basänden (den som hade mest utpräglad V-form innan du knäckte den över fingret).
Detta gör det mycket lättare att trä den änden igenom paketet i Bild 11 och Bild 14 (valfritt).








Bild 5: Gör en ögla

5. Gör en ögla.
Håll bladet med vänster hand, basen pekar åt vänster.
Med höger hand viker du bladet, vid en punkt ca 5 cm till vänster om mitten, snett uppåt till vänster och sedan ner så att det går bakom sig självt.
Du har nu en överdimensionerad kampanjsymbol liknande den till vänster.
Håll ihop bladet med vänster hand.






Bild 6: Skapa en ficka

6. Skapa en ficka.
Ta bladspetsen på höger sida, vik uppåt och trä igenom öppningen i öglan.
Dra inte åt utan låt den vara lite lös fortfarande, det är lättare att stoppa i fyllningen då.









Bild 7: Fickan innan fyllning

7.  Så här ser fickan ut innan du fyller den












Bild 8: Fickan sedd bakifrån

8. Fickan ur en annan vinkel.
Här syns den från undersidan.  Jag tippade bara bladpaketet upp över sig självt på bordet, så att bladbasen är kl 12 istället för kl 7 som i bild 7.










Bild 9: Fyll fickan

9. Fyll fickan.
Från positionen i bild 7, rotera fickan medsols till bladbasen är kl 12 (eller vänd paketet från bild 8 180 grader från vänster till höger, som om du bläddrar i en bok baklänges).
Fyll fickan från bladbasens håll.  Den V-formade rännan kommer väl till pass.
Jag använder vitt hushållspapper för mindre kladd i bildserien








Bild 10: Fylld, baksida

10: Den fyllda fickan sedd bakifrån.
Det är samma orientering på paketet här som på bild 8.











Bild 11: Stäng till botten

11: Stäng till botten.
Från positionen i bild 9, vik ner bladbasen och trä igenom spetsen som bilden visar.  Nu lönar det sig att ha klippt bladbasen till en spets enligt Bild 4.








 
Bild 12: Dra ihop paketet

12. Dra ihop paketet ordentligt
Dra igenom bladbasen ordentligt.
Man kan få en kompaktare ficka genom att dra ner det bladparti som löper som översta lager i bild (klockan 7-klockan 1).
Man kan även dra i de två bladspetsarna.
Känn dig fram vad som fungerar.








Bild 13: Färdigt knyte

13.  Det färdiga knytet
Personligen tycker jag det räcker så här.  Den fyllning som sticker ut blir knaprig under friteringen.
Bara att klippa av bladspetsarna lite (om du inte vill stänga till mer, se bild 14) torka av försiktigt och fritera.









Bild 14: Helt stängt paket

14.  Helt stängt paket.
Ett överkursmoment i min mening.  Jag gillar som sagt de knapriga bitarna.  Men vill man ha ett mer slutet paket är det bara att vika över bladbasen (kl 11 i bild 13) och trä igenom en sista gång.









Bild 15: Åtdraget paket

15.  Dra åt paketet.
Dra igenom bladbasen och dra åt paketet.
Knytet är nu väldigt tillslutet men några små hörn kommer bli knapriga.










Bild 16: Färdigt slutet knyte

16:  Färdigt slutet knyte
Väl tillslutet och åtdraget, här ur annan vinkel.
Bara att klippa av bladspetsen (kl 9 i bild) lite, torka av och fritera.










Så där ja!, Svårare än så är det inte.
Fler bilder än steg, men förhoppningsvis är det tydligt nog för att lätt kunna följa.

För att ta de rena stegen i en lista:
  1. Skölj bladen
  2. Knäck bladen
  3. Klipp basen till en spets
  4. Forma en ögla
  5. Forma en lös ficka
  6. Fyll fickan
  7. Stäng till botten
  8. Dra åt knytet
  9. Klipp av överflöd från bladändarna
  10. Fritera
Dessa steg räcker för mig som jag förklarat i Bild 13, men de valfria stegen är enkla om man väl kommit så långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar