lördag 7 februari 2015

Cinnamon buns

Eftersom den senaste tiden har präglats av Pestens tecken är det dags att sätta igång med diverse projekt igen.  Vad passar väl bättre är en batch cinnamon buns ur TTBA när vi har födelsedagsfirande på slottet?

Cinnamon Buns från TBBA, sid 143-6, dag 1:
Tid: 1 dag, 8-16 st beroende på storlek.

  • 92 g (3,25 oz.) socker
  • 7 g (0,25 oz.) salt
  • 78 g (2,75 oz.) smör + extra (se nedan)
  • 1 stort ägg + 1 till pensling
  • 1/4 tsk limejuice (istället för 0,17 oz. citronextrakt eller rivet citronskal)
  • 454 g (6 oz.) vetemjöl
  • 19 g (0,66 oz.) färskjäst
  • 284 g mjölk (10 oz.)
Kanelsockerblandning:
  • 90 g socker
  • 22 g kanel
  • 15 g kardemumma
 Jag hade ingen citron hemma och valde medvetet att ta limejuice istället för finhackade syltade citronskal som jag fortfarande har kvar sedan julens panettonebak.
Limejuicen bör mota sötman lite i grind och för mig som tycker kanelbullar kan vara i sötaste laget är det en bra egenskap.
Behöver jag säga att jag inte hade skuggan av en tanke på att göra sticky buns eller att glasera dem efteråt?

Degen innehåller ingen kardemumma som den gör i Sverige, därav att jag har kardemumma i kanelsockerblandningen.  Det går inte att baka kanelbullar utan kardemumma. 
Receptet anger heller inget smör som ska bres på den utkavlade degen så där tog jag en generös bit rumsvarmt smör och bredde på, som traditionen bjuder.

Socker, salt och rumsvarmt smör rörs ihop, ägg och limejuice följde därpå.  Sist i med mjöl och mjölk med utrörd jäst.  Låt maskinen arbeta degen i ca 10 minuter.
Boken anger att man ska göra ett membrantest men när det gäller degar med smör tycker jag det är tämligen meningslöst.  Degen fick därför vila i 4 minuter och arbetades i ytterligare 2 minuter efter det. Jäsning till dubbel storlek sedan (och jag brydde mig inte om att olja skålen heller, även detta pga smöret).

Degen kavlades ut till ca 50*30 cm och generöst med smör och kanelsockerblandningen med kardemumma ströddes på (jag använde ca 2/3)  och rullades hårt, även om jag hade kunnat få till en bättre rulle på enstaka ställen, det var helt enkelt lite för mycket kanel/socker/kardemumma för att det skulle fästa bra.

Pensling med vispat ägg (som boken skippar) och in i ugn 175 grader ca.10 minuter.
Inga bilder eftersom de flesta vet hur en kanelbulle ser ut.

Utvärdering:
Klen kardemummasmak eftersom den inte ingår i degen.  Det extra smöret räddar upp dem, men degen känns inte sådär härlig som den svenska varianten, även om den är relativt mjuk (det är ju trots allt en deg med mjölk, ägg och smör i).

Jag kommer inte baka dessa igen, men det är inte så illa att jag överväger att riva ut sidorna ur kokboken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar