Jag fick tag på den till slut, den Vietnamesiska koriandern!
50 gram för 8 kronor.
Dyrt kilopris, men väl värt för att testa en omgång grön papayasallad.
Hur smakade då koriandern?
Svårbeskrivet är nog det första ordet som dyker upp i skallen. Inte alls som koriander, vilket var väntat, men inte heller några av de citrustoner som jag sett nämnas på olika siter.
Mer av en kryddig, lite kamferaktig doft. Smaken är astringent torr med samma svårbeskrivliga kryddighet. Min första känsla när jag smakade på ett par blad var samma "Vad i hela friden!"-reaktion som när man biter i ett sechuanpepparkorn.
Nu när jag har provat den i den gröna papayasalladen så känner jag snarare att växten kan beskrivas som "fisksås från växtriket", i en positiv bemärkelse.
En delad papaya som ska skrapas ur.
Tumnageln visade dig vara klart enklare än en kaffesked för detta syfte.
Det var ett positivt inslag i salladen, men att utesluta myntan var ett misstag, det kändes som om någonting saknades. Jämfört med förra receptet gjordes följande ändringar:
200 gram morötter (en fördubbling), positivt resultat.
Ingen chili i salladen, bara dressingen, positivt.
Ingen mynta, negativt.
Sötbasilika istället för thaibasilika*, ca 8 blad. Svårt att säga om det är positivt eller ej.
Thaichili i dressingen, 2 torkade frukter av mindre storlek med kärnor. Ingen förändring.
Vietnamesisk koriander, ca 10 blad.
Räkor istället för fläsk. Enormt positivt eftersom det är så sällan jag äter skaldjur numera.
* Basilikaarter är ett jätteträsk, men mer om det i ett senare inlägg. Sötbasilikan hade en kraftigare aniston och mer eterisk smak, nästan organiskt lösningsmedel, än thaibasilikan.
Nästa försök blir med de positiva förändringarna ovan samt mynta, thaibasilika och sötbasilika men mindre vietnamesisk koriander. Troligen drar jag ner chilin till ett minimum för att lyfta fram kryddorna. Kanske en urkärnad thaichili är en mer passande mängd?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar