måndag 26 juli 2010

Sötsura räkor & soppa

Den ursprungliga planen var papayasallad, men jag ska göra ett sista försök att få fatt i koriandern innan jag testar det. Istället blev det två rätter från "The Food of China".

En trevlig bok med bra spriding på rätter från Kinas olika regioner.
En kort genomgång av de olika köken ger vika för massor av recept.  Det enda jag tycker är störande är att man placerat dippsåser etc., som används flitigt, allra längst bak i boken.








Soppa på tomat och ägg
4 portioner
250 g fasta, mogna tomater
2 ägg
1 vårlök, finhackad
1 liter kycklingbuljong
1 msk ljus soja
1 nypa salt
1 msk potatismjöl/arrowroot/majsstärkelse
2 msk vatten

Flå tomaterna, skär varje i 8-10 klyftor, fler om tomaterna är riktigt stora, och ta ur det lösa innanmätet.
Vispa äggen med saltet och några bitar vårlök.  Blanda potatismjölet och vattnet till en redning.
Hetta upp oljan tills den börjar ryka och stek vårlöken tills det börjar dofta.  Häll på buljongen och låt koka upp.  Lägg i tomatklyftorna och låt koka upp igen.  Häll i sojan och därefter ägget, långsamt under lätt omrörning.  Låt koka upp och tillsätt redningen.  Häll i resten av vårlöken.  Sjud under omrörning tills soppan tjocknar.
Servera.

En enkel men smakrik soppa med få ingredienser.
Jag skulle vilja ha den ännu ljusare för att bättre lyfta fram ägget, och dessutom tillsätta det teskedsvis utan omrörning för att få en klarare soppa, men det är en högst personlig reflektion.  Soppan på bilden nedan ser precis ut som den i boken.
Smaken var det inget som helst fel på och tomatbitarna var precis så helvetiskt glödheta som varm tomat brukar vara.
Sötsura räkor med grönsaker
6 portioner 
700 gram tigerräkor
2 msk risvin eller torr sherry
2 skivor ingefära, lätt krossade
3 tsk sesamolja
1½ msk potatismjöl/arrowroot
2 vårlökar, endast den vita delen, finhackad
1 msk ingefära, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackad
2 paprikor i småbitar
2½ msk ketchup
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 tsk ljus soja
½ tsk salt
1,25 dl vatten
olja till stekning

Skala och ta ur räkorna genom att snitta dem på längden över ryggen.  Blanda räkor, ingefärsskivor, risvin, 2 tsk sesamolja och 1 msk potatismjöl.  Marinera i 20 minuter, ta därefter bort ingefärsskivorna och låt räkorna rinna av.
Blanda till en sås av ketchup, risvinäger, socker, soja, vatten samt resten av sesamoljan och potatismjölet i en skål.

Hetta upp olja till rykande och stek räkorna i 2 omgångar.  Låt dem skifta färg runtom och ta sedan upp dem.
Rengör pannan och hetta upp ny olja för andra omgången.  Rengör pannan igen och hetta up ny olja.  Stek ingefära och vitlök tills bitarna får färg i kanten, tillsätt paprikan och snabbstek ytterligare en minut.  Slå i såsen och sjud tills den tjocknar.  Blanda ner räkorna.  Servera.

Här undrar jag om det inte är tryckfel i receptet.
Det anger 1,25 dl olja.  Man steker först räkorna i två omgångar för att inte få temperaturfall, 2 msk olja/stekning. Därefter steker man i resterande olja vilket ger nästan en deciliter olja att steka resten av rätten i.

Det känns som att det skulle ge ett väldigt oljigt resultat med tanke på att såsmängden man slår i på slutet är lite över 2 dl.  Eftersom en tredjedel olja inte kändes lockande drog jag ner mängden till vad om behövdes, ca 2+2 msk till räkorna och 2 msk till sista stekningen.

Smaken då?
Helt OK.  För sent insåg jag att jag hade fått fatt i flaskan med chiliketchup, men eftersom Heinz variant är ett under av menlöshet så märktes det inte.  Vad jag gillade var en sötsur sås som gjorde skäl för den sura delen av namnet, istället för den sötsliskiga röda sörjan man får på flertalet restauranger.
Från att ha skyggat från rätten ute på lokal, eller rättare sagt allt med sötsur sås till, så kommer jag säkert att laga detta fler gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar