onsdag 28 juli 2010

Den koppärriga gummans bönost

En klassisk Sichuanrätt, lättlagad och med chilihetta och bedövande sichuanpeppar.
Som förut när det gäller Sechuanrätter så kommer inspirationen från Sichuan Cooking.

4-5 hg tofu, medelhård eller fast
4 hg nötfärs
1 vårlök
5-7 torkade chilifrukter med kärnor*, finhackade till flagor.
2-3 tsk sichuanpeppar
2½ msk chilibönpasta
2 msk chiliolja **
1 liter kycklingbuljong
1 msk + 1 tsk ljus soja
3 msk potatismjöl
5 msk vatten
olja till stekning

* De ser ut som torkad thaichili i det avseende att de är lika proppfulla med kärnor.  Det stod ingenting alls på påsen jag köpte.  Tyvärr hade jag inga Facing Heaven-chili eftersom plantan gick hädan för en tid sedan.

** Det finns en uppsjö av olika sorter.  Jag använder en som är klarröd med smakinslag av vitlök och schalottenlök.


Rosta sichuanpepparen ordentligt (det ger en lätt aniston åt den färdiga rätten) i en torr, het panna och mortla den.  Skiva vårlöken i tunna, sneda skivor (så kallade hästöron).  Blanda potatismjöl och vatten till en redning.

Tärna tofun försiktigt.  Jag föredrar bitar som inte är allt för stora, som sockerbitar ungefär.  Sjud tofun försiktigt 5 min i kycklingbujongen tillsammans med 1 tsk soja.
Stek under tiden köttfärsen ordentligt och hacka upp den i småbitar.  Den ska vara ganska hårt brynt men inte torr.  Tillsätt chiliflagor och sichuanpeppar och stek utan att bränna chilin. Slå i chilibönpastan och stek tills den gett allt en riktigt röd färg, 1-2 minuter.  Slå på lite av den kokande kycklingbuljongen om det blir för torrt eller chilin riskerar att bränna.

Slå på soja, chiliolja, kycklingbuljong, tofu och redning.
Rör om försiktigt så att tofun inte trasas sönder.  Låt koka upp så att det tjocknar.  Smaka ev. av med mer chili eller soja.  Vänd ner salladslöken.  Servera.
Jag tog tillfället i akt att göra slut på lite vita bönor som låg och skräpade i kylen, en matigare version som mycket väl står sig på egen hand utan ris

Originalet har mindre sichuanpeppar, jag ökade den eftersom min påse har varit öppnad ett tag och tappat det mesta av sitt klös.  Dessutom har jag ökat mängden svarta bönor då jag gillar sältan av dem, och mängden köttfärs.  400 gram var vad jag hade fryst in, originalet är en del köttfärs till fyra delar tofu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar