torsdag 26 juli 2012

Saft igen


Här kommer receptet på hallonsaften:

Dag 1
  • 1 kg frysta hallon
  • 500 g socker
Låt stå och tina/safta sig över natten i kylen.

Dag 2
  • 3 dl vatten
Blanda med frukten , låt dra ett par timmar och rinna av över natten i kylen.

Dag 3
Värm saften och ta av från värmen precis när det kokar upp.  Häll på en rengjord flaska.  Det brukar bli ganska precis en liter.

Det finns mycket smak kvar i hallonen så fram med vaniljglassen och ät bären till.
Ja, jag har redigerat bort det som stod tidigare eftersom det andra avkoket inte alls blev bra.  Tråkig smak (i jämförelse) och mycket grums i flaskorna trots silning.  Bättre att njuta resterna av bären med glass än att koka saft av lägre kvalitet.

Receptet  kan verka omständigt men det ger en godare saft när man minimerar kokningen och samtidigt blir färgen bättre.
Vill man snabba upp det då låt det rinna av ett par timmar dag 2 och kör resten samma dag.  Att det blev som ovan var mest att det passade att köra över natt i kyl för mig.


Jag tar rabarbersaften också när jag ändå är igång.

Dag 1
  • 1,25 kg rensad rabarber
  • 200 g socker
 Skär rabarbern i bitar ca 2-3 cm.  Låt stå och safta sig över natten.

Dag 2
Häll allt i en kastrull, tillsätt 3 dl vatten och låt koka upp, sjud 5-10 minuter.
Låt rinna av och häll på rengjorda flaskor.  Ger ca 1,25-1,5 liter saft.

Varför så pass mycket mindre socker än till hallonsaften?
Jag gillar riktigt söt hallonsaft men rabarbersaft vill jag ha syrlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar