fredag 27 juli 2012

Bortskänkes!

Nu har jag lyckats samla på mig dubletter av böcker igen.
Som vanligt handlar det om böcker som har skador eftersom Amazon inte har full koll på vad de skickar iväg och hur det packas.

Först ut är "Into the Vietnamese Kitchen" av Andrea Nguyen.


Skadan består i en skärskada på omslagets baksida, ca 8-10 cm lång.  Pärmen i sig är oskadd och boken är i nyskick.
Som vanligt så går man igenom de ingredienser som är typiska för köket (vietnameserna tycks älska färska örter) och även om jag inte har hunnit laga mycket från den så finns det gott om recept som verkar lovande.
De stora kapitlen i boken är:
  1. Gifts to the Mouth
  2. Essential Soups
  3. Precious Poultry and Everyday Eggs
  4. Bountiful Fish and Shellfish
  5. Classic Meats
  6. The Art of  Charcuterie
  7. Vegetables for All Seasons
  8. Noodles from Morning Until Night
  9. Indispensable Rice
  10. The World of Bánh
  11. Sweets and Palate Refreshers
  12. Basics


Den andra och sista boken är Hugh Fearnley-Whittingstalls "Meat".


Det här är precis vad titeln skvallrar om: en bok om kött på längden, tvären och bredden, inte en traditionell kokbok med sida upp och sida ner med recept även om det finns gott om dem.
Första delen är en tankeställare om modern djurhållning, vad ett bra kött innebär och hur det ser ut.
Andra delen innehåller recepten.

Part one:
  • Meat and Right
  • What is Good Meat?
  • Buying Meat
  • Beef and Veal
  • Lamb and Mutton
  • Pork and Bacon
  •  Poultry
  • Game
  • Offal
Part Two:
  • Roasting
  • Slow Cooking
  • Fast Cooking
  • Barbecuing
  • Preserving and Processing
  • Thrifting With Meat
  • The Trimmings

På den här boken är skadan lite mer omfattande.
Limningen mot den bakre pärmen har till stor del släppt vilket gör boken svår att läsa om man ligger på rygg i hängmattan.  Normal köksläsning är inget problem och med lite pillande och ett par skyddande papper som mellanlägg kan man säkert limma om det hela med gott resultat.
I övrigt är boken i nyskick.

2 kommentarer:

  1. Om det inte är försent så paxar jag den vietnamesiska kokboken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan, det svar jag skrev tycks ha haft annat för sig än att dyka upp här.
      Den vietnamesiska kokboken försvann tyvärr på en gång.

      Radera