måndag 31 december 2012

Årets sista skörd

Sista skörden för året.

Paprika och Bih Jolokia har skördats.  Små men förhoppningsvis goda.  Som synes så räckte inte solen till för att paprikan skulle skifta färg helt och hållet.











Tyvärr hade inte Bih Jolokian bildat några fröer.

lördag 29 december 2012

Syrad gurka, finsk och rysk

På den senaste pysseldagen förlänades vi två versioner av syrad gurka, en efter ett finskt recept, en efter ett ryskt (eller möjligen estniskt).

De har hamnat lite i skymundan bland all julmat men nu har vi äntligen provat dem.
Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken av dem som är vilken på fotot.


Vi föredrog dock den övre som är lite mörkare i färgen.  Den kändes kryddigare i smaken och med en bättre syra.  På bilden serverad med lite créme fraîche och torrsaltat ankbröst som om inte förfärdigades så åtminstone påbörjades under samma pysseldag.
Säsongen till ära är det Julmumma i glaset.

fredag 28 december 2012

Angreppen i biblioteket

Nu åker chiliplantorna och palmen tuktas rejält.
Bladlöss, blomflugor och annat smått får söka hotell på annan ort.

lördag 22 december 2012

Mer ohyra

Nu har de vågat ge sig på palmen i biblioteket på allvar.
Den försvarar sig dock friskt mha. de klara, klibbiga dropparna den utsöndrar utmed stammen.
Produktionen  har inte ökat vad jag kan se, så palmen verkar inte särskilt stressad i nuläget.

fredag 21 december 2012

Nytillskott

Fler bågskytte- & armborstböcker i bokhyllorna.



torsdag 20 december 2012

Flytt!

Ack och ve!

Stefan byter jobb och den slöjdlokal vi kunnat nyttja står ej längre till förfogande.
Då återstår att se hur det går med kogerprojektet (som om det ramlat på så himla raskt när vi väl hade tillgång till lokalen =) )

måndag 17 december 2012

Smyckestecken

Eftersom vi nu även har en drake i huset måste det in i planeringen av smyckesprojektet.
Sedan tidigare har jag att ta itu med Björn & Tiger.

Drake



Tiger

Björn

söndag 16 december 2012

Pysseldag III

Årets pysselsöndag i advent är här!  Den tredje i ordningen.

Vi har stoppat korv, gjort tryffel med en mängd olika smaker, bakat pepparkakor och delar till ett pepparkakshus.
Det har även gjorts nejlikeapelsiner, tryffel, kanderad ingefära, mozartkulor och rullats vaxljus.

Kanderad ingefära
Väntar på kockmössan














Tryffelfabriken
Nystoppad julkorv














Tack till alla som kom och hjälpte oss att hålla traditionens fana högt.  Det var lika trevligt som alltid.

lördag 15 december 2012

Medeltidsmarknad

Idag var det medeltidsmarknad på Medeltidsmuseet och eftersom vädrets makter bjöd på en snöstorm så fick jag bege mig dit utan övriga familjen.  En klen tröst i sammanhanget är att de pga vädret valde att flytta in marknaden i museet istället för att ha den ute på Strömparterren.

Mindre glädjande var att man valde att ta muséets vanliga entré (100 kr) för marknaden.  Ett av säljargumenten var att biljetten gäller hela året.  Kalenderåret, inte ett år från första dagen.  Ett av världshistoriens sämsta säljargument således eftersom det är två veckor kvar på året och jul och nyår ska betas av inom den tidsrymden.

Väl inne på marknaden  stegrades besvikelsen.
Fanns det 6 utställare/säljare?  Öde var bara förnamnet, även på besöksfronten (vilket var föga förvånande efter ovanstående).  Dessutom hade en av utställarna en MYCKET högljudd svarv, jag upplevde det som att jag bitvis inte hörde vad jag tänkte, så att prata med säljarna i närheten var det inte mycket bevänt med.

Efter en snabb genomgång gav gav mig av med sikte på butiken där jag fyndade ett par julklappar (senap och kryddor).

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med att ha hittat ett par julklappar, men att betala inträde för marknaden kunde jag gott varit utan.

fredag 14 december 2012

Dress Accessories

Jag har slöbläddrat lite i Dress Accessories och hittat ett par spännen jag kan tänka mig att modellera upp (försöka i alla fall) för att sedan gjuta.
Eftersom man aldrig får vara riktigt nöjd så vägrar scannern att samarbeta.


torsdag 13 december 2012

Nytillskott

Tre nya böcker trängs i bokhyllan:


























När jag får tid att läsa dem får framtiden utvisa.

onsdag 12 december 2012

Onsdag 12 dec

Ingen dök upp.  Fullt förståeligt med tanke på vädret och allt som ska hinnas med så här års.

tisdag 11 december 2012

Bladtapp

Chiliplantorna på balkongen tappar blad i drivor trots en ganska behaglig temperatur (skrev han med pingvingener).  Frågan är om de bara tappar den för vintern pga ljuset, en gammal thaichili jag hade för några år sedan slängde alla blad på golvet i köket lagom till lucia men sprack ut lagom till påsk efter att ha sett ut som en spretig kvast i ett par månader.

måndag 10 december 2012

Flygfän i biblioteket

OK, nu är det krig på allvar!
Hittade småkryp även på chiliplantorna i biblioteket.  Palmen har de inte vågat sig på, eller rättare sagt, de kryp som gjort det har omkommit i de klibbiga droppar som utsöndras lite här och var.

*Suck*
Ja det är väl bara att kavla upp ärmarna och fortsätta slaget då.  Såpvatten hitåt!

söndag 9 december 2012

Chike Endored

Medeltidsmat, äntligen!

Det var så länge sedan jag hade lust, tid och ork att laga det.
Ork kan jag knappast skylla på då det inte är omständigare än att laga modern mat eftersom jag fortfarande använder mig av t.ex. moderna vispar snarare än en smal trädgren som barkats och vars ände delats upp i fyra delar.


Recepten till kvällens middag är tagna ur Take A Thousand Eggs or More, en samling 1400-talsrecept i två volymer.  Det jag valde var Chike endored från Harleian MS 4016 (ca. 1450), parsley sauce från Ashmole MS 1439 (ca. 1430) och garlic sauce/sauce sermstele som finns i båda manuskripten.
Till detta serverades kokt ris eftersom förrådet av såväl rovor som gula/lila morötter och alla former av kål var obefintligt.



Recepten är som följer:

Chike endored.  Take a chike, and drawe him, and roste him, and lete the fete be on, and take away the hede; then make batur of yolkes of eyron and floure, and cast there-to pouder of ginger, and peper, saffron, and salt, and pouder hit faire til hit be roasted ynogh.

Förgylld kyckling.  Ta en kyckling, ta ur den och stek den över eld med fötterna kvar med ta bort huvudet.  Gör en smet av äggulor, mjöl och tillsätt malen ingefära, peppar, saffran och salt.  Pensla med smeten tills den är färdigstekt.

Efter första penslingen
  • 1,4 kg kyckling (tyvärr utan fötter)
  • 1 stort ägg
  • 3 msk mjöl
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • ~0,15 gram saffran

Sätt ugnen på 190 grader.
Skölj rent kycklingen invändigt, klappa utsidan torr.
Vispa ägget, tillsätt mjöl och kryddor.  Blanda ordentligt och låt stå att svälla 10 min.  Konsistensen ska vara som en lite tjockare pannkaksmet, när man penslar den på kycklingen ska den inte rinna men heller inte vara svår att stryka ut tunt.  Spä med lite vatten om det behövs.

Jag valde att lägga kycklingen i en form och bara pensla det jag kom åt utan att vända på kycklingen.  Detta eftersom jag ville ha ett hölje som inte mjuknar av att ligga i den olja som slipper ut, det blir så mycket lättare att lyfta bort senare.  Man slipper även att det går hål på höljet vars uppgift är att hålla vätskan kvar i kycklingen under stekning.  Att lägga kycklingen på ett galler för att fettet ska kunna droppa av avrådes bestämt ifrån.  Smeten kommer rinna en aning och med stor sannolikhet ofelbart att komma på gallret för att stelna där.  Det är ett smärre helvete att få loss men det går, och ev. hål/revor i höljet går att lappa igen men ytterligare penslingar.

Pensla med ny smet med jämna mellanrum, ca 20 minuter och stek tills kycklingen är färdig, de sedvanliga testerna med en sticka som sätts in i låret och sedan mot läppen, alt. att titta på köttsaften fungerar bra.  Min kyckling fick stå inne 90 minuter.

(Majoriteten av fett  och steksky på bilden nedan kommer från bukhålan när jag försökte vända på den efter 30 min stekning.)
Chike endored


 Sauce percely.  Take percely, and grynde hit wiþ vynegre & a litel brede and salt, and strayne it þurgh a straynour, and serue it forþe.

Persiljesås.  Ta persilja och mortla med vinäger och lite bröd och salt, passera genom en sil och servera.


Persiljesås
  • 2½ dl persiljeblad
  • 1 dl rödvinsvinäger (Druvans, 6%)
  • 2 skivor franskbröd
  • salt efter smak
  • (en ytterst liten nypa socker)

Skär brödet i små tärningar, lägg i en mixer (jag använde hacktillsatsen till en mixerstav) tillsammans med vinäger och lite salt. Mixa 30 sekunder.  Smaka av.  Tillsätt mer salt om så behövs.  Smaken kan vara skarp just nu och jag hade i en gnutta socker för att ta den värsta udden av syran utan att ge ett sötsurt resultat.  Tillsätt mer bröd om konsistensen är för tunn.  Mixa 30 sekunder till.  Såsen ska vara helt slät.

Jag valde rödvinsvinäger eftersom jag hade en flaska i skåpet som aldrig används, men vitvin eller äppelcidervinäger torde fungera lika bra.
Konsistensen på min sås blev så att det bildades ett kortlivat band i skålen om man droppade ner den från en dessertsked.



Sauce sermstele (Harleian MS 4016.  I Ashmole MS 1439 kallas den sauce gauncile)
Take milke and a litul floure, and cast it in a potte and let it boile al togidur al thyn; and whan hit is wel boyled, take and stampe garlek small, and caste there-to pouder of peper, and salt, and then serue hit forthe.
(Ashmole MS 1439 använder även saffran samt nämner att såsen serveras till gås)

Vitlökssås.  Ta mjölk och lite mjöl i en gryta och koka samman till en tunn sås.  När det kokat färdigt så tillsätt välmortlad vitlök, peppar och salt och servera.
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vetemjöl
  • lite saffran
  • ett par tag med pepparkvarnen
  • salt
Lite mjölk värms i en kastrull och mjölet vispas ut medan det kokar upp.  Resten av mjölken tillsätts gradvis under mer eller mindre konstant omrörning.  Det här kändes somatt göra en toppredning från botten och mjölet ville lägga sig på botten.  När såsen småsjudit ett par minuter blev det bättre och den betedde sig mer som en vanlig sås.
Saffran ströddes i med försiktighet så att såsen varken blev knallgul eller fick en sötaktig smak, men dock en saffranston.  Vitlöken mortlades med lite salt och lades i varefter såsen smakades av med peppar, lite mer salt och saffran.


Hur blev resultatet då?
Kycklingen har jag lagat vid några tillfällen tidigare så det visste jag var ett säkert kort till övriga familjen, men såserna var nya, även för mig.

Degskalet på kycklingen är inte särskilt gott att äta, mest pga den starka ingefärssmaken, men de tunnare partierna är ofta goda att ta i små bitar tillsammans med kycklingköttet.  De tjockare partierna över bröstet där man tenderar att pensla som mest brukar bli tämligen torra och hårda så de kan man slänga åt sidan.  Däremot kan man med fördel pilla loss skinner från insidan av degskalet.  Det blir tunt och förlimmat, nästan som det tunna lagret som sitter kvar på skinksvålen efter att man dragit loss den på julskinkan och det blir nästan lika gudomligt gott.

Kycklingköttet blir synnerligen saftigt och mört, lårköttet formligen faller från benen och smälter i munnen.

Persiljesåsen var omedelbart efter mixning väldigt vinägerstark, men efter att den stått en timme medan kycklingen gick klart i ugnen så hade den mognat, smakerna hade gått ihop och syran mildrats betydligt.  Smaken var dominerad av persilja med en syrlig underton. Helt ok till kycklingen.

Vitlökssåsen med saffran var god, övervägande vitlök men inte dominerande, med en ton av saffran utan sötma.  Färgen kan bäst beskrivas som blekgul.
Då färgen blev nästan densamma som den currysås jag vanligen gör till ugnsstekt kyckling, kryddad med gul thaicurry, så försökte min hjärna tala om för mig att jag borde hitta de smakerna i såsen.  Ironiskt med tanke på att medeltidens bankettkockar hade recept på maträtter som ser ut som helt andra rätter än vad de egentligen är.

En tämligen renplockad chike endored

Det var väldigt kul att laga medeltidsrecept igen, jag har verkligen saknat det och känner att jag fått lite blodad tand igen, i synnerhet när både fru och son slukar allt som finns på faten.  Den lilla draken drog timmerstockar i sovrummet och var inte alls intresserad av pappas alster i köket.

Vi får se vad som hinns med under helgerna som kommer med allt vad de innebär i stökande i köket.  Förhoppningen är väl att åtminstone en gång i veckan eller var fjortonde dag kunna prova något ur alla de medeltidskokböcker jag har.

lördag 8 december 2012

Saltad chili

Eftersom vi lagar mycket asiatisk och främst kinesisk mat så är det dags att fylla på förrådet av saltad chili.

Det är en populär ingrediens i Hunanprovinsen.  Jag använder den från allt till att ha i bukhålan på hel kyckling till snabbstekta grönsaker, jag har inte kommit så långt som att ha en skål vid bordet för att strö över maten.

Receptet är i all sin enkelhet som följer:
  •  1 kg chilifrukter
  • 1,25 dl salt
skölj chilin, skär bort ev skadade & dåliga bitar.
Hacka chilin och låt kärnorna vara kvar.  Jag tar ganska grova bitar, vill jag ha den finhackad kan jag hacka ner den färdigsaltade produkten.  Strö lite av saltet, ca ½ msk, i botten av en ren glasburk.  Blanda 1 dl av saltet med den hackade chilin i en skål och rör om ordentligt.  Häll upp i burken och toppa med det sista av saltet.

Låt stå svalt en dag eller två så att en mjölksyrajäsning kan komma igång, därefter kan de ställas i kylen.  Vänta 14 dagar och sedan är chilin redo att användas.

Jag har haft en burk ståendes i kylen ett år och syrligheten och styrkan mattades av, men den var helt ok att använda.


Nu ikväll orkade jag inte skita ner en bunke för att blanda i utan varvade chili och salt direkt i glasburken och skakade sedan om dem.













I de två burkarna gick det tillsammans ner ca 1 kg chili till en början, men på bilden ovan till höger så står den först fyllda burken till höger.  Medan chilin till burk två hackades så vätskade den sig rejält och gick att trycka till en hel del som synes, så jag hoppas kunna få i den sista chilin som fortfarande ligger i kylen.  Burkarna står nu på diskbänken för att jäsningen ska komma igång och jag kommer vända dem 1 gång om dagen för att jämna ut saltet.

Vilka chilisorter som går att använda?
Jag brukar ta spansk peppar eftersom den ibland går att få tag i riktigt billigt (30 kr kilot när jag köpte chilin till den här batchen), men jag har även använt egenodlad Hot Lemon och andra har provat cayenne.  Någon gång när jag köper färsk thaichili på större förpackning ska jag ta mod till mig att testa.

fredag 7 december 2012

Igen?

*suck*

Jag tittade på chiliplantorna i biblioteket idag och det verkar som att den senaste kylskåpskuren på balkongen inte haft någon som helst verkan.

Jag trodde det inte heller, men jag hade en svag förhoppning om att det kanske skulle lyckas.

Nu blir det såpvattenbad och fullt krig månaden ut, de förb..... (/)(/&)/(%!!!! SKA UT! om det så tar knäcken på mig.

torsdag 6 december 2012

Hemligt hantverk

Så var det då dags att sätta saxen i lite tyg för det hemliga hantverk som ska vara klart senast på pysselsöndagen.  Timmen är sen så jag får väl ta det sakta och försiktigt, väl medveten om hur det kan gå.  Jag har fortfarande den senaste bandsågsincidenten i färskt minne.

Även om en sådan inte kommer i närheten av det här projektet så är det lika bra att låta det ta den tid det tar, det är två ganska små projekt.

onsdag 5 december 2012

5 december

Ingen uppslutning idag men med tanke på att Kung Bore slog näven i bordet och visade vem som bestämmer så här års så är det fullt förståeligt att få valde att trotsa honom.



Vi satt i vårt insnöade slott och hantverkade på låg fart.
Hustrun virkade medan jag fortsatte transkribera data från Mary Rose-bågarna.

tisdag 4 december 2012

Fjäderklippning

Eftersom jag är gräsänkling ikväll gör jag ett tappert försök att klippa de sista fjädrarna som inte blev klippta under hantverkshelgen.

Då medgav tiden/barnpassningen/övriga faktorer bara till att de grå fjädrarna hanns med, men nu ska de vita avverkas.  Tack och lov att det bara är hälften så många eftersom jag kör 2 grå & 1 vit per skaft, ty även om det är rogivande att klippa fjädrar så blir det i längden ganska trist.

Ögonen är dock på väg att gå i kors av trötthet då den lilla draken envisats med tidiga morgonpass den senaste veckan, så jag får se hur mycket det blir gjort.

måndag 3 december 2012

Listor listor listor

Julen är bara tre veckor bort och därmed gör organisationslistorna sitt intåg.

Nu är det främst mathantverk som gäller för min del under julstöket, och det finns inte en chans att hålla allt i huvudet som ska handlas, tinas ur frysen, läggas in, gravas, saltas, saftas, syltas etc.

Efter ett par timmars organisering och redigering av förra årets lista är inköp/tidsschema/receptdokumentet äntligen klart.


Mer listor blir det i form av sammanställning av data från Mary Rose-bågarna.
Jag börjar i sanningens namn tröttna lite på det (lista upp och lista ner med att försöka tyda arkeologers hieroglyfer till kråkfötter).

Förhoppningen är dock att det ska ge något i slutänden, något som inte finns i boken och som man inte heller ser tydligt bara genom att studera dokumenten mellan tumme och pekfinger.
Om det verkligen blir så får tiden utvisa.

Målsättningen just nu är att ha transkriberingen till exceldokumentet klar till årsskiftet så att jag kan börja strukturera det hela och arbeta med datamängderna.
Återigen.... om det verkligen blir så får tiden utvisa.

söndag 2 december 2012

T-röd och glögg

... bör man inte blanda samman ty resultatet (antar jag) kan sluta med en förskräckelse.

Eftersom det är 1:a advent så var det hög tid att göra rent ljusstaken som sölades ner av vaxljusen som tillverkades på förra årets pysselsöndag, hustrun har varit ytterst tålmodig som inte ens nämnt den under året trots att den tagit upp plats under vasken i köket.

Sagt och gjort...
T-röd införskaffades och nu skulle vaxet bort.  Jag hade redan testat vatten från vattenkokare och den sista utvägen, att lägga det hela i 10-litersgrytan på en träbit och täcka med vatten som får ett uppkok för att sedan ha en gryta med vaxfilm lät föga lockande.

För att utnyttja tiden maximalt passade jag på att koka en batch ölglögg till årets pysselsöndag som går av stapeln den 3:e advent, 16:e december,  Den blir bra redan från början men utvecklas något enormt de två första veckorna.

Eftersom den ska stå och dra en stund så började jag med den innan ljusstaken fick sig en omgång.
Receptet kan jag inte delge i sin sanna natur ty det är ett löfte till den som delade med sig av det en gång i tiden att hålla det hemligt.  Han hade i sin tur fått det nedärvt från sin farfars farfar.

Likt mysterierna kring det sanna receptet på Café de Paris så bjuder jag härmed på årets approximation (jag upptäckte i sista stund att jag inte hade allt hemma och kl 22 är det lite svårt att åtgärda).

Ölglögg 
  • 70 cl sprit, förslagsvis kring 40%.
  • mörkt öl, 1-3 flaskor
  • socker efter smak och vatten som matchar denna mängd (se nedan)
  • hel kardemumma, en stor nypa
  • hel kanel, en eller ett par stycken
  • kryddnejlikor efter tycke och smak
  • ett par rejäla skivor ingefära
  • 100 g korinter
  • 8-10 fikon
  • ca 30 g hasselnötter eller mandlar
Lägg korinterna, nötterna, fikonen och kryddorna i en kastrull.  Håll dem hela så blir det lättare att sila av sedan.
Häll i sockret.  Jag brukar ta ca 2 dl, men jag gillar glöggar som inte är så förbaskat söta.  Häll på vatten och sätt på värmen.  Mängden vatten ska vara lagom för att ge en sockerlag som kan dra ut smakerna ur kryddorna.  Jag brukar för enkelhetens skull köra 2 dl socker 2 dl vatten och sedan spä med lite av ölen om det behövs.

Mängden öl kan varieras efter tycke och smak dvs vilken styrka man vill ha, jag tenderar att göra den motsvarande Blossas årgångsglögg i styrka (dvs runt 14-16%) då detta ger en dryck som tål lite lagring.

När kryddlagen kokat en stund slår man på ölet och därefter spriten.
Låt koka upp och dra av plattan.  Sila av kryddorna och tappa upp på flaska.
Avnjut i gott sällskap omedelbums eller efter lagring 14 dagar.


Medan detta under värming påtvingade giftemål av angenäma kryddor och alkohol pågick så fejades ljusstaken rent tämligen lätt och hustrun blev nöjd med resultatet dvs att vi kunde tända adventsljuset på rätt dag och i lagom tid (läs: före kl 23:45)

lördag 1 december 2012

Skördefest

Dagen till ära (eftersom det trots allt är den 1:a december, så har jag skördat de sista tre pärontomaterna, plockat av lite HK-chili och plockat den enda frukt chiluacle negro som blev på plantan.
Tomaterna blev inte större än en lillfingerspets, men å andra sidan kanske man inte ska förvänta sig mer eftersom de vuxit sedan den storskörden i oktober.  Två av tomaterna syns nedan till vänster.  Till höger ses  chiluacle negron flankerad av HK-chili med den tredje pyttelilla tomaten .













Tomatplantan har bryskt slaktats och slängts (den fyllde en hel plastkasse) och balkongfönstren har putsats inför vintern (något i senaste laget eftersom det var -5 grader ute, jag vet).