Eftersom det är 1:a advent så var det hög tid att göra rent ljusstaken som sölades ner av vaxljusen som tillverkades på förra årets pysselsöndag, hustrun har varit ytterst tålmodig som inte ens nämnt den under året trots att den tagit upp plats under vasken i köket.
Sagt och gjort...
T-röd införskaffades och nu skulle vaxet bort. Jag hade redan testat vatten från vattenkokare och den sista utvägen, att lägga det hela i 10-litersgrytan på en träbit och täcka med vatten som får ett uppkok för att sedan ha en gryta med vaxfilm lät föga lockande.
För att utnyttja tiden maximalt passade jag på att koka en batch ölglögg till årets pysselsöndag som går av stapeln den 3:e advent, 16:e december, Den blir bra redan från början men utvecklas något enormt de två första veckorna.
Eftersom den ska stå och dra en stund så började jag med den innan ljusstaken fick sig en omgång.
Receptet kan jag inte delge i sin sanna natur ty det är ett löfte till den som delade med sig av det en gång i tiden att hålla det hemligt. Han hade i sin tur fått det nedärvt från sin farfars farfar.
Likt mysterierna kring det sanna receptet på Café de Paris så bjuder jag härmed på årets approximation (jag upptäckte i sista stund att jag inte hade allt hemma och kl 22 är det lite svårt att åtgärda).
Ölglögg
- 70 cl sprit, förslagsvis kring 40%.
- mörkt öl, 1-3 flaskor
- socker efter smak och vatten som matchar denna mängd (se nedan)
- hel kardemumma, en stor nypa
- hel kanel, en eller ett par stycken
- kryddnejlikor efter tycke och smak
- ett par rejäla skivor ingefära
- 100 g korinter
- 8-10 fikon
- ca 30 g hasselnötter eller mandlar
Häll i sockret. Jag brukar ta ca 2 dl, men jag gillar glöggar som inte är så förbaskat söta. Häll på vatten och sätt på värmen. Mängden vatten ska vara lagom för att ge en sockerlag som kan dra ut smakerna ur kryddorna. Jag brukar för enkelhetens skull köra 2 dl socker 2 dl vatten och sedan spä med lite av ölen om det behövs.
Mängden öl kan varieras efter tycke och smak dvs vilken styrka man vill ha, jag tenderar att göra den motsvarande Blossas årgångsglögg i styrka (dvs runt 14-16%) då detta ger en dryck som tål lite lagring.
När kryddlagen kokat en stund slår man på ölet och därefter spriten.
Låt koka upp och dra av plattan. Sila av kryddorna och tappa upp på flaska.
Avnjut i gott sällskap omedelbums eller efter lagring 14 dagar.
Medan detta under värming påtvingade giftemål av angenäma kryddor och alkohol pågick så fejades ljusstaken rent tämligen lätt och hustrun blev nöjd med resultatet dvs att vi kunde tända adventsljuset på rätt dag och i lagom tid (läs: före kl 23:45)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar