tisdag 9 september 2014

Matprojekten är över!

Otroligt! Jag lyckades.
Det långa matlagningsprojektet är i hamn. Ett års mat/365 maträtter utan att äta samma sak till middag två gånger.  I slutändan blev det 366 maträtter ändå, mest för att jag ville täcka in skottår också.

Det hela började som en kul grej när Tigurr började äta fast föda.  Jag ville att han skulle få prova så många smaker som möjligt. Dessutom ville jag se om jag kunde undvika att hänfalla till korv & pasta i tid och otid.
Det gick alldeles utmärkt och jag klarade 168 dagar den gången.

När Iskie föddes ökade motivationen ytterligare och tanken på att försöka klara ett helt år växte fram så sakteliga. Som ett delprojekt skulle jag dessutom börja nyttja mina kokböcker mer och laga rätter jag inte lagat förut. Målet var att prova i genomsnitt två nya rätter per vecka.

Jag var tvungen att fundera en hel del på vad "en ny rätt" egentligen innebär.
Är det tillräckligt att bara byta ut kyckling mot nöt, fläsk eller fisk? Kanske laga samma rätt som ett helvegetariskt alternativ?
Då skulle jag kunna ta sjuttio rätter från asiatiska snabbmatställen och enkelt(?) kunna få ut 350 olika rätter, men det kändes som en tråkig lösning.
Å andra sidan kan samma "enkla genväg" skicka en allergisk person till sjukhuset. Då är det definitivt en annan rätt.

Jag har fortfarande inte kommit på en bra definition.
Jag bestämde mig helt sonika för att i största möjliga mån undvika lösningen ovan. När det gäller "kött & potatis" försökte jag helt enkelt att variera såväl styckdetalj som kolhydrater och/eller tillagningssätt, kryddning och tillbehör. Allt för att få så stor spridning som möjligt.

En kompromiss jag bestämde mig för ens innan jag drog igång det allra första försöket när Tigurr var liten var att dagar då vi var bortbjudna på middag inte räknades  in i projektet.  Varför tacka nej för att någon planerar att bjuda på "fel" mat?
Det samma gäller restaurangbesök vid t.ex. födelsedagar eftersom att välja nya rätter då är som att meta i en hink.

Målet med två nya rätter per vecka klarades med råge. Det blev till slut 116 nya rätter som provades.
Vi har fått många nya favoriter att sätta upp på bästalistan, och ser vi till alla de nya rätter vi provat genom alla de omgångar vi gått igenom så är det bara tre rätter som brännmärkts med "LAGA ALDRIG IGEN" nämligen
  1. Black bean soup.  Gråsvart grynig sörja.
  2. Bengali eggplant.  Stekt aubergine som reds av med mjölk.  Grågrön sörja.
  3. Aromatic chicken stew.  Fel kryddning, förde tankarna till jul, dock bra bas.
Sett till att vi provat 116 nya rätter den här vändan och gissningsvis 200-250 nya rätter under alla fyra vändorna om totalt 828 dagar så är det förvånansvärt få som varit totala bottennapp. 

Nu är hela projektet klart och jag sitter fortfarande här och försöker förstå det.
Jag försöker även se tillbaka och förstå hur jag och min matlagning ändrats under året och jag lyckas inte sätta fingret på det.

Är det att jag lagat mycket mer asiatisk än vanligt, som resulterat i att jag associerade lakritsdoften hos dragon till stjärnanis, eller att jag nu ser ingefära, chili, vitlök & vårlök som ett måste?
Den största förändringen är kanske att vår lista på favoriträtter nu omfattar mer än 175 rätter?

Är det konsekvensen att jag nu ser mycket liten nytta med att köpa fläskfilé eller kycklingbröstfilé eftersom det finns mycket roligare styckdetaljer där ute med mycket mer smak och fler användningsområden?
Är det att jag ser det som ett personligt "nederlag" varje gång frysen är tom på hemkokt kycklingbuljong och jag tvingas ta en buljongtärning när jag lagar risotto?

Smakmässigt har jag förändrats på det viset att jag börjat uppskatta "udda" konsistenser som brytningar i maten t.ex. kokt svål eller ångat kycklingskinn skuret julienne, eller bara uppskatta en skål med kokt ris, lite dippsås och lite rostade krossade nötter över.

Vad gör jag nu? Kommer jag laga mat imorgon?
Definitivt, och det saknas inte projekt för framtiden.

Dumplings är något jag kan bli mycket bättre på, för att inte säga bananroti, eller att hacka med två knivar simultant.
Att utöka sommarens subprojekt "30 dagar med endast asiatisk mat" till en djupdykning inom thailändsk/kinesisk/vietnamesisk/koreansk mat och ta 2-3 veckor från varje land med en studie i regional mat känns riktigt lockande.
Att börja med medeltidsmatlagning igen är ett annat projekt.

Det närmast förestående projektet blir dock något helt annat: Att baka mig igenom 'The Bread Baker's Apprentice', förhoppningsvis med en genomsnittstakt av ett bröd i veckan.
 



Inspiration är ett måste för ett projekt som detta och jag har haft stor glädje av följande bloggar/youtubekanaler/siter (i alfabetisk ordning):
Danang Cuisine (youtubekanal Helen's Recipes här)
Maangchi (youtubekanal här)
Maria Wong (har endast en youtubekanal)
She Simmers (endast blogg/websida)
Viet World Kitchen (endast blogg/webbsida)


samt följande böcker (återigen i alfabetisk ordning):
Asian Cook Book 1974





















The Food and Cooking of Malaysia & Singapore




The Food of China




Into the Vietnamese Kitchen




Sichuan Cookery




Singaporean, Malaysian and Indonesian Cuisine




Sizzle: Sensational Barbecue Food




Thai Cooking Class







Sist men inte minst är jag skyldig min fru och mina barn ett stort tack för allt stöd.
Utan dem hade jag aldrig klarat det. Jag hade inte ens kommit på tanken att försöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar