Jag har fått för mig att jag ska göra egen XO-sås.
Första gången jag såg den i en asiatisk butik hajade jag till över priset. Det var en liten flaska och priset var runt 140 kronor. Min första fundering var vilken cognac som ingick, jag hade inte tid att stanna och lusläsa innehållsförteckningen.
Sedemera har jag lärt mig hemligheten bakom XO-sås:
Den innehåller absolut ingen cognac! Namnet kommer istället av att man ville låna av den renommé som finns i beteckningen XO. Såsen uppfanns på 80-talet i Hong Kong.
Det är en umamifylld skapelse som bl.a. innehåller torkade räkor, torkade pilgrimsmusslor, lufttorkad skinka, chili, vitlök och schalottenlök.
Jag hittade ingen kinesisk lufttorkad skinka utan kompromissade med parmaskinka.
Torkade pilgrimsmusslor stod inte heller att finna någonstans, tråkigt nog är de oersättliga.
Efter mycket receptletande kom mycket inspiration från följande video.
Resultatet blev en mycket smakrik "XO-sås".
Den livar definitivt upp en lunch på överblivet ris och lite kallt kött såväl som en enkel skål nudlar eller ger en extra dimension till fried rice.
I framtiden skulle jag satsa på att finhacka allt mycket mer, kommersiella märken är MYCKET finfördelade, på gott och ont.
Även om min version smakar mycket skaldjur av räkorna så lyfter torkade pilgrimsmusslor såsen till oanade höjder. Jag är dock mycket nöjd med att ha hållt tillbaka chilin för att låta räkor & vitlök komma mer till tals.
Tillägg, februari 2015:
Såsen håller sig väl i kylskåpet. Smakerna börjar mattas litegrann, men det är inte mer än väntat drygt ett år efteråt.
Sedan jag gjorde min sås har jag lyckats hitta torkade pilgrimsmusslor, men jag har tyvärr inte köpt på mig några och jag vet inte om de i skrivande stund finns kvar. Priset låg runt 70 kronor för 100 gram.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar