måndag 25 juni 2012

Marmelad och mer rabarbersaft

Eftersom 5 minuters rabarberplockande, hastigt avbrutet pga ett nästan lika hastigt uppdykande ösregn, bara gav ca 5 kg rabarber (det krävdes en del framskottande och röjande i urskogsdjungeln) så känner jag idag en enorm tacksamhet över regnet.

Att rensa 5 kg rabarber är inte det roligaste jag kan tänka mig i ett kök.

Däremot har en hel del förfärdigats till mer rabarbersaft, en del har frusits in till pajer och sist men inte minst så provade jag att koka rabarbermarmelad med ingefära och choklad.

  • 300 g väl rensad rabarber
  • 300 g socker
  • 1 bit ingefära nästan som en tumme, riven
  • ca 70 g choklad 72%
Rabarber, socker och riven ingefära får ligga i en kastrull ett par timmar så att sockret löser sig i vätskan som dras ut.
Allt kokas upp under omrörning.  Bryt chokladen i bitar och lägg i.  Låt smälta helt innan vidare omrörning.
Efter 5 minuter mixas allt noga med mixerstav och hälls på rengjorda burkar.
Batchen ovan gav ganska precis 700ml färdig marmelad.


Tillägg 28 juni:
Konsistensen blev bra, om än något lös kanske, men det ska inte vara något problem att bre den på smörgås.  Den är inte rinnig som sylt heller så där är jag trots allt nöjd.
Smaken är OK, men i framtiden kommer jag nog öka ingefäran med 10-20%, den är lite svår att känna just nu.  Alternativet är att dra ner chokladen lite, 40-50g känns mer lagom.  Marmeladen är väldigt chokladintensiv just nu (men jag säger inte att det är vare sig ett problem eller av ondo).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar