Därför laddades blomsprutan med såpvatten och plantorna fick duscha.
Tyvärr löste inte detta problemet till 100%, så idag har hela proceduren upprepats vid tre tillfällen varefter de duschats av grundligt i badrummet. Även koriandern behandlades.
Plantorna såg lite ledsna ut direkt efter behandlingen men vi hyser gott mod om att de snart ska repa sig.
I övrigt har kvällen ägnats åt förberedelser inför morgondagens pyssel, mest då i form av matplanering och marinering av middagen, rött fläskkött.
Ugnsstekt rött fläskkött
- 800 g fläskfilé
- ½ msk fisksås
- ½ msk ljus soja
- 2 msk hoisin
- 1½ msk torr sherry
- 1 msk riven ingefära
- 3 stora vitlöksklyftor, rivna
- 1 tsk five spice
- 1 msk sesamolja
- 1 stjärnanis, väl mortlad
- 1 tsk röd karamellfärg
- 3 msk vatten
Alla ingredienser blandas i dubbla plastpåsar (i mitt tycke enklare än att jobba med handskar). Massera in ordentligt kring köttet. Låt stå i kylen ett par timmar, kan gärna stå över natten.
Ta upp köttet och låt rinna av.
Stek i ugn på 225 grader i 10 minuter, därefter på 175 grader tills det är klart. Ös då och då med marinaden.
Låt köttet vila ordentligt och skär upp i tunna skivor. Kan serveras varmt eller rumstempererat.
Originalreceptet finns i
Thai Cooking Class (på svenska utgiven som "Det Thailändska köket) av Somi Miller.
En småtrevlig bok med goda recept, men tyvärr står det genomgående citron eller citronsaft i recepten, aldrig lime.
Mängderna kan vara vilt varierande, ett recept som anges vara för 4 skulle knappt räcka till två. Ett annat som anges för 6 personer skulle lätt räcka till 8 personer. Ena dipsåsreceptet ger 1½ dl, ett annat ger 1½ LITER (men det håller sig å andra sidan "obestämd tid, om den förvaras rätt")
Som sagt, en trevlig bok, men man får se upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar