tisdag 5 juni 2012

Bladlusproblemet

I förra veckan upptäcktes bokstavligt talat drösvis med bladlöss på basilikaplantan i köket.  Thaibasilikan hade fått besökare den också.

Därför laddades blomsprutan med såpvatten och plantorna fick duscha.
Tyvärr löste inte detta problemet till 100%, så idag har hela proceduren upprepats vid tre tillfällen varefter de duschats av grundligt i badrummet.  Även koriandern behandlades.
Plantorna såg lite ledsna ut direkt efter behandlingen men vi hyser gott mod om att de snart ska repa sig.

I övrigt har kvällen ägnats åt förberedelser inför morgondagens pyssel, mest då i form av matplanering och marinering av middagen, rött fläskkött.

Ugnsstekt rött fläskkött
  • 800 g fläskfilé
  • ½ msk fisksås
  • ½ msk ljus soja
  • 2 msk hoisin
  • 1½ msk torr sherry
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 stora vitlöksklyftor, rivna
  • 1 tsk five spice
  • 1 msk sesamolja
  • 1 stjärnanis, väl mortlad
  • 1 tsk röd karamellfärg
  • 3 msk vatten
Jag har dragit ner på fisksås & soja för att hålla nere sältan, samt uteslutit sockret då jag tycker hoisinsåsen är söt nog.

Alla ingredienser blandas i dubbla plastpåsar (i mitt tycke enklare än att jobba med handskar).  Massera in ordentligt kring köttet. Låt stå i kylen ett par timmar, kan gärna stå över natten.

Ta upp köttet och låt rinna av.
Stek i ugn på 225 grader i 10 minuter, därefter på 175 grader tills det är klart.  Ös då och då med marinaden.
Låt köttet vila ordentligt och skär upp i tunna skivor.  Kan serveras varmt eller rumstempererat.


Originalreceptet finns i


Thai Cooking Class (på svenska utgiven som "Det Thailändska köket) av Somi Miller.

En småtrevlig bok med goda recept, men tyvärr står det genomgående citron eller citronsaft i recepten, aldrig lime.
Mängderna kan vara vilt varierande, ett recept som anges vara för 4 skulle knappt räcka till två.  Ett annat som anges för 6 personer skulle lätt räcka till 8 personer.  Ena dipsåsreceptet ger 1½ dl, ett annat ger 1½ LITER (men det håller sig å andra sidan "obestämd tid, om den förvaras rätt")

Som sagt, en trevlig bok, men man får se upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar