torsdag 28 juni 2012

27 juni

Inte heller denna vecka förärdes vi med något hantverksbesök.
Kvällen har stilla fördrivits med broderier och jakt på data för framtida projekt.  Synd bara att jag tappat så mycket av min skolfranska.

Balkongen har pysslats om i sedvanlig ordning.
Ärtorna spirar liksom de allra flesta tomatplantorna.  Till min stora förvåning tycks sötpotatisen trivas bra liksom de planterade citrongräsen där det har börjat komma sidoskott.
Dillen börjar gå i blom så den kommer skördas inom kort för att ge plats åt nästa generation.

måndag 25 juni 2012

Marmelad och mer rabarbersaft

Eftersom 5 minuters rabarberplockande, hastigt avbrutet pga ett nästan lika hastigt uppdykande ösregn, bara gav ca 5 kg rabarber (det krävdes en del framskottande och röjande i urskogsdjungeln) så känner jag idag en enorm tacksamhet över regnet.

Att rensa 5 kg rabarber är inte det roligaste jag kan tänka mig i ett kök.

Däremot har en hel del förfärdigats till mer rabarbersaft, en del har frusits in till pajer och sist men inte minst så provade jag att koka rabarbermarmelad med ingefära och choklad.

  • 300 g väl rensad rabarber
  • 300 g socker
  • 1 bit ingefära nästan som en tumme, riven
  • ca 70 g choklad 72%
Rabarber, socker och riven ingefära får ligga i en kastrull ett par timmar så att sockret löser sig i vätskan som dras ut.
Allt kokas upp under omrörning.  Bryt chokladen i bitar och lägg i.  Låt smälta helt innan vidare omrörning.
Efter 5 minuter mixas allt noga med mixerstav och hälls på rengjorda burkar.
Batchen ovan gav ganska precis 700ml färdig marmelad.


Tillägg 28 juni:
Konsistensen blev bra, om än något lös kanske, men det ska inte vara något problem att bre den på smörgås.  Den är inte rinnig som sylt heller så där är jag trots allt nöjd.
Smaken är OK, men i framtiden kommer jag nog öka ingefäran med 10-20%, den är lite svår att känna just nu.  Alternativet är att dra ner chokladen lite, 40-50g känns mer lagom.  Marmeladen är väldigt chokladintensiv just nu (men jag säger inte att det är vare sig ett problem eller av ondo).

onsdag 20 juni 2012

20 juni

Kvällen har fördrivits ensamma på Slottet och det hantverkande som varit har bestått av broderi samt matförberedelser inför helgen (Rött fläskkött i mängder, en thailändsk dippsås, en vietnamesiskt inspirerad dito, ingefärsdricka) samt att skriva packlistor.

söndag 17 juni 2012

Omplantering


Äntligen har jag börjat ta itu med omplanteringen.  De senaste dagarna har det varit antingen för varmt (jag har haft tid sent på kvällen när solen legat på hela dagen) eller för kallt (ösregn är inte inspirerande).

Det blev dock inte allt som omplanterades, men likväl så har honungsmelon, pärontomat och citrongräs fått nya hem.

Citrongräs med grannar
Honungsmelon & pärontomat













Citrongräsen tog sig över förväntan.
Efter att ha kommit hem med ett paket inköpt i Stockholms Chinatown (de enda som har färskt citrongräs till vettigt pris) så skar jag av ett par mm av botten på 2 stjälkar och satte dem i vatten.  Efter ett par veckor hade båda skjutit kraftiga rötter, fyra på vardera stjälk och ca 2-3 cm i längd för varje rottråd.
Nu återstår bara att se om de trivs.

Sist men inte minst har jag sått något som jag inte alls räknade med från början:  Sötpotatis!
Vi hade tre stycken kvar hemma som glömts bort i ett skåp och börjat gro.  en av knölarna hade dessutom gjort överkursuppgiften och börjat mögla, så från den friska änden tog jag de groddar som fanns.
De kan ses sticka upp i mitten av påsen till vänster, mellan melonplantorna.  Lite trångt kanske men jag räknar med att gallra bort två av melonplantorna, alternativt sätta upp en säck till.

onsdag 13 juni 2012

13:e juni

Vindbryggan är uppe, fällgallret nere och eldar brinner för att rena Slottet från dålig luft.
Pesten finns bland oss så hantverkandet får stryka på foten denna veckan. 


tisdag 12 juni 2012

Rädisskörd

Ett par dagar (ok, en vecka) för sent fick jag så tummen ur och skördade våra rädisor.
Tidigare sorter har inte gett mycket annat än späda blad som varit goda i sallader eller om de stått länge nog, skott som varit goda till samma ändamål.

Nyskördat
Sköljda och rensade



















Nu kunde jag håva in 18 skapliga rädisor.
Några mindre, andra större, alla med utmärkt smak.
Jag planterade omgående en ny omgång, nu utmed hela balkonglådan.  Huruvida det blir mer rädisa i någon annan låda hänger lite på vad jag har för utrymme efter morgondagens omplantering.  I skrivande stund har jag dock 175% fler planterade rädisor än efter förra gången.



 I övriga lådor växer det vidare.
Från vänster syns vitlök, honungsmelon, snackpaprika, facing heaven-chili, thaichili och pärontomater (en aning slokörad pga vattenbrist)
Till höger syns sockerärt som klättrar på pilskaften, och bakom den kan man ana vår kinesiska gräslök som trefaldigat sig själv och nu ståtar med hela TRE STRÅN!


Bortanför den skymtar vanlig gräslök och vitlök.
Närmst fönstret blygsam persilja och en begynnande skog dill.  Därefter ännu mer vitlök i plastglasen.












Här syns inget annat än en glad överraskning!
När jag senast tittade till den för två dagar sedan så syntes inga spår ovan jord men nu tycks den ha spurtat rejält.

För er som inte känner igen plantan kan jag avslöja att det är tamarind.
Det är första gången jag sätter den så jag vet inte om vare sig beteende eller utseende är normalt, tillfälligt eller representativt.

Alla likheter med växter från "Little Shop of Horrors" hoppas jag stannar på det här stadiet.

måndag 11 juni 2012

Fortsatt invasion och mer saft

Bladlössen kom åter, om än i förminskad styrka.

Nu är det koriandern som är ansatt, men bra mycket mildare än basilikan i det 1:a utbrottet.
Eftersom den tidigare tvålvattenbehandlingen var ganska tuff så tog jag in krukan i badrummet och gav plantan en rejäl dusch, mest för att ge den en chans att repa sig helt efter den tidigare chocken.

Efter noggrann genomspolning och besiktning tycks allt vara frid och fröjd (åtminstone för ett par dagar framöver).  Blir det inte bättre får jag öppna nyckelpigehotell i köksfönstret.  Hyresgäster sökes!


Äntligen fick jag tid över att koka den sista batchen saft: ananas/hallon/nektarin/persika.
Fruktmassan från de tidigare hallon- och persikosaftkoken (som sparats i kylen pga kort avrinning) blandades med lite ananas och nektarinerna som nu var "mogna" nog att släppa kärnan (fattas bara annat, de var rejält skrumpna).
Av ren nyfikenhet (och eftersom jag vet att jag kommer dricka upp den inom kort) så kokar jag den utan socker.


Resultat:  Klar godkänt.  En halvliter saft med frisk och god smak.

fredag 8 juni 2012

Rapport från onsdagen

Efter att ha varit däckad av utmattning igår så kommer här en (efterlängtad?) rapport från pysseldagen.

Jag hann inte med alla hantverk jag hade föresatt mig, men det betyder inte att det blev mindre hantverkat.  Om en packning på en saftmaja är hård som ebonit, ja då är det inte läge att försöka koka saft i den.  Saftmajan är av aluminium, så tappröret sitter inte svetsat på kastrullen (av förklarliga skäl) utan sticks igenom väggen och tätas med en gummipackning.

Då var det bara till att falla tillbaka på den gamla metoden då: kokning i kastrull och avrinning i sil.
Genom att bara låta saften självrinna tills det nästan avstannat helt, och vätskan fortfarande är kokhet så går det att hålla ett bra tempo på tillverkningen.

Fördelen är att jag nu kunde blanda lite mer än vad jag först tänkte mig.  Att koka en batch på 500 g frukt i en saftmaja känns bara jobbigt.

Janna kom över med en försvarlig bunt rabarber och frysen länsades på jordgubbar, björnbär och hallon, persikor och nektariner köptes för en billig peng.
De blandningar som kokades på detta blev:
  •  rabarber 75 cl
  •  jordgubb-rabarber 175 cl
  • björnbär 50 cl
  • björnbär-rabarber 100 cl
  • hallon 40 cl (kokade ner lite för mycket, blev nästan sirap.  Gott på glass?)
  • hallon-persika 50 cl
  • persika 150 cl
Nästan 6 ½ liter saft.
Nektarinerna visade sig vara stenhårda innerst vid kärnan och jobbiga att få loss så de fick vila.
Fruktmassan från de rena hallon och persikokoken togs om hand och lades i kylen.  De används nu som pålägg på scones, tillbehör till glass eller kommer få ytterligare ett litet avkok.

Ingen större produktion jämfört med att koka i en saftmaja, men som sagt, kul att kunna blanda mer.
 
Bågbyggandet instränkte sig till att vrida och vända på miniatyrämnet.
Det böljar en hel del i ryggen och visar tecken på en vridning.  Det är inga stora värden och inte så att jag funderar på att  tillverka en propeller istället.  I en normalstor båge hade jag nog inte ens reflekterat över det, men eftersom det är en miniatyr vill jag vara säker.

Det verkar dock inte vara ett problem att lägga ut profilen så att jag minimerar vridningen.
Förhoppningsvis kommer det ge båglemmar som inte vill vrida sig vid tillering/uppdrag.

Anna broderade och Janna fäste trådar för glatta livet, men så blev det också en stor filt av det hela i stora mormorsrutor, 8*6.



  
Snyggt jobbat, och bra förslag med en pysseldag, det får vi göra om vid tillfälle, eller utvidga till en helg.

Sist med inte minst, det röda fläskköttet blev bra.
Nästa gång ska jag bara komma ihåg att ta ut det innan det är klart så att det precis går färdigt på eftervärmen.  Kanske fläskkarré skuren i långa bitar vore bättre (läs: saftigare) än filén.  Nu blev det en aning torrt, men fortfarande OK med stekskyn över.

Mycket gott en varm dag serverat med kallt kokt jasminris och en sötsur gurksallad (påminner om inlagd gurka med lök, lite morot och en rejäl näve hackad koriander).

onsdag 6 juni 2012

Pyssel

Dagen till ära slår Stronghold Hedrén upp portarna på vid gavel och det hantverkas som aldrig förr.

Det kokas just nu saft (björnbär, jordgubb, persika/nektarin & hallon i saliga och oheliga allianser), rullas vårrullar (köttfyllning) , jobbas på bågar (gamla & nya projekt), virkas (många mormorsrutor), broderas (projektet är snart klart!), snackas och fikas (om man ser tillbaka över åren så är det väl det vi gör bäst?).

Om orken vill kommer det längre fram under dagen sys på skor, ritas ritningar och letas data inför framtida projekt (jo, jag vet att det egentligen vore bättre att få undan gamla synder, men vi får se vartåt det bär under dagen.  Kanske andan faller på så att en del fjädrar blir tillklippta också?

Dessutom behöver odlingarna på balkongen en överhalning och en omplantering vore på sin plats för mycket av det.

tisdag 5 juni 2012

Bladlusproblemet

I förra veckan upptäcktes bokstavligt talat drösvis med bladlöss på basilikaplantan i köket.  Thaibasilikan hade fått besökare den också.

Därför laddades blomsprutan med såpvatten och plantorna fick duscha.
Tyvärr löste inte detta problemet till 100%, så idag har hela proceduren upprepats vid tre tillfällen varefter de duschats av grundligt i badrummet.  Även koriandern behandlades.
Plantorna såg lite ledsna ut direkt efter behandlingen men vi hyser gott mod om att de snart ska repa sig.

I övrigt har kvällen ägnats åt förberedelser inför morgondagens pyssel, mest då i form av matplanering och marinering av middagen, rött fläskkött.

Ugnsstekt rött fläskkött
  • 800 g fläskfilé
  • ½ msk fisksås
  • ½ msk ljus soja
  • 2 msk hoisin
  • 1½ msk torr sherry
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 stora vitlöksklyftor, rivna
  • 1 tsk five spice
  • 1 msk sesamolja
  • 1 stjärnanis, väl mortlad
  • 1 tsk röd karamellfärg
  • 3 msk vatten
Jag har dragit ner på fisksås & soja för att hålla nere sältan, samt uteslutit sockret då jag tycker hoisinsåsen är söt nog.

Alla ingredienser blandas i dubbla plastpåsar (i mitt tycke enklare än att jobba med handskar).  Massera in ordentligt kring köttet. Låt stå i kylen ett par timmar, kan gärna stå över natten.

Ta upp köttet och låt rinna av.
Stek i ugn på 225 grader i 10 minuter, därefter på 175 grader tills det är klart.  Ös då och då med marinaden.
Låt köttet vila ordentligt och skär upp i tunna skivor.  Kan serveras varmt eller rumstempererat.


Originalreceptet finns i


Thai Cooking Class (på svenska utgiven som "Det Thailändska köket) av Somi Miller.

En småtrevlig bok med goda recept, men tyvärr står det genomgående citron eller citronsaft i recepten, aldrig lime.
Mängderna kan vara vilt varierande, ett recept som anges vara för 4 skulle knappt räcka till två.  Ett annat som anges för 6 personer skulle lätt räcka till 8 personer.  Ena dipsåsreceptet ger 1½ dl, ett annat ger 1½ LITER (men det håller sig å andra sidan "obestämd tid, om den förvaras rätt")

Som sagt, en trevlig bok, men man får se upp.

fredag 1 juni 2012

Fler tillskott

Trots vädret har den vita habaneron tagit mod till sig och tittat fram!
Hoppas att dessa plantor blir framgångsrikare än de jag fick upp för några år sedan.  De blommade så det sprutade om det, men gav inte en enda frukt trots idog pollinering för hand.