Jag har under dagen försökt hitta information om kompressionstålighet i obehandlat vs behandlat trä, i synnerhet då värmebehandlat trä.
Tyvärr har jag kammat noll på den fronten, men jag lyckades hitta en del intressant om plastisk deformation av trä som kan komma till hands om man ska göra en recurvbåge någon dag
Fuktigt trä deformeras lättare än torrt trä, och varmt trä böjs lättare än trä vid rumstemperatur.
Inga rejäla överraskningar där.
Ångkokning upp till 60 minuter påverkar inte träet negativt.
Ångkokning vid normaltryck är skonsammare än dito vid högt tryck.
OK. Jag hade gissat på att ett högre tryck (inom rimlighetens gränser) vore skonsammare i och med att plasticitet torde uppnås på kortare tid. Så är alltså inte fallet.
Kritisk temperatur vid torr värme ~170 C. Detta kan sänkas genom fukt och/eller mjukgörare.
Jag har inte hittat några siffror kring sänkningen av den kritiska temperaturen, men eftersom man talar dels om ångkokning, dels om kokning i vatten (om endast en del ska deformeras) så bör den rimligtvis ligga under 100 C.
Rekommenderad process: Ångning eller kokning i 30 min/cm.
Pudelns kärna!
För den som vill läsa mer kan jag rekommendera
Wood Handbook, chapter 19: Specialty Treatments och
Bending Solid Wood to Form.
Vidare till värmebehandlingen av miniatyrbågen!
Efter att ha testat lite olika idéer kom jag fram till att det enklaste var att hålla bågen i ena lemmen och svepa med brännaren i lagom takt över den andra. Efter ett tag fick man in känslan för vad som var lagom fart på brännaren, avstånd och svep i rörelsen.
Några höga punkter i buken (den är som sagt knappt tillerad eftersom jag märkte att den blev för vek) brände givetvis eftersom de tar oproportionerligt mycket värme. Det samma gäller för kanterna, de hade en tendens till att svedas hårt (för att inte säga brinna i ett par fall).
På bilderna ovan syns buken respektive ryggen efter behandling.
Det är svårt att se på buken pga att fotot är av halvtaskig kvalitet, men den övre lemmen är den först behandlade (den har flest svarta zoner). På den undre hade jag fått in snitsen bättre, samt att den var jämnare, så där drar färgen snarare i mörkt brunt.
Ryggfotot visar originalfärgen.
Det tog ca 30 minuter totalt med lite experimenterande, men den sista lemmen tog bara 10 minuter.
Det jag frågar mig nu är om det inte skett för snabbt, så att det bara ger effekt på ytan snarare än en djupgående förändring.
Lemmarna är för smala för att jag ska kunna urskilja om de blivit konkava eller ej på buksidan, och en eventuell viktändring säger inte mer än att vatten gett sig av tillfälligt. Dessutom väger min våg bara på grammet när och den visade 10 före och 10 efter.
Nu ligger bågen och återhämtar sig och får så göra en vecka innan jag testar dragstyrkan på den igen.