Eftersom vår pumpa envist & hårdnackat har vägrat sätta frukt(*) finns det bara en sak att göra: ta hand om blommorna till annat. Pumpan tillhör samma släkte som zucchini och blommorna går alldeles utmärkt att äta.
När man plockat dem öppnar man försiktigt blommorna och tar bort pistillen. Den är ganska grov och inte så angenäm att sätta tänderna i.
Att anrätta dem kan göras på en uppsjö av olika sätt. Pga oljebrist och att jag ville ha något mer snabblagat valde jag att inte fritera dem. Istället stektes de i en frityrsmet som sånär på mjölk liknade en tunn pannkakssmet.
Ett ägg, mjöl, salt och lite vatten vispades snabbt ihop medan 1 dl olivolja värmdes upp i stekpannan.
Blommorna doppades i smeten och stektes ca 1 minut på var sida under det att de pepprades lätt.
Det smakade bra men höljet blev lite för likt pannkaka. I framtiden kommer jag krydda upp smeten lite mer samt ha mineralvatten och bakpulver i den för att få den frasigare. Jag kommer troligen prova att fylla blommorna med lite mozzarella, getost eller cheddar, alternativt ha med dem i en zucchinisufflé (recept).
Hur blommorna smakar? Svårt att beskriva. "Gult & mjukt" dyker upp i huvudet, men det säger väl inte så mycket.
(*) Vi har fått antydan till en handfull frukter över sommaren, men ingenting har blivit mer än som avlånga rädisor i storlek. Den kanske inte trivs med att dela en 60cm balkonglåda med en tomatplanta?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar