onsdag 11 augusti 2010

Insaltade ägg och chiliolja

OK, jag erkänner!
Jag kunde inte hålla mig längre, jag var tvungen att testa ett av de hemsaltade äggen efter knappa 18 dagar.  Att skaka ägget gav ett skarpare dunkande mot skalet än ett vanligt rått ägg vilket verkade lovande.
Fyra minuters koktid efter att vattnet kokat upp fick räcka för ett medelstort ägg (jag sa att jag inte kunde hålla mig).  En nätt och jämnt stelnad äggvita omgav en förvånansvärt fast gula som inte alls var rinnig, åtminstone inte tills man delade den med fingrarna, så visst har det hänt saker.  Äggvitan var salt, men inte för salt enligt mitt tycke, och eftersom gulan inte var fast nog får de vackert ligga minst en vecka till.


Nästa projekt för dagen var lite hemgjord chiliolja.
Jag använde mig av den torkade thaichilin som det fortfarande finns gott om i skåpet. Färgen blir lidande, men det är smaken som är det viktiga.  För att ge den ytterligare dimensioner hade jag i 1 msk sechuanpeppar och tre vitlöksklyftor förutom de 8-10 torkade chilifrukterna, detta till knappa 2 dl rapsolja.

Oljan hettades upp och innan den började ryka lades sechuanpepparen i tillsammans med chilin.  Efter att det fått svalna en stund hällde jag i den skivade vitlöken.  När fräsandet upphört och vitlöken fått lite färg tillsatte jag en slatt kall olja för att sänka temperaturen.  Sedan hälldes den upp på en aningen för liten burk med så mycket chili, sechuanpeppar och vitlök som fick plats utöver all olja och ställdes i kylen för att svalna.
Nu, fem timmar senare, har oljan en lätt chilihetta med undertoner av sechuanpeppar och rostad vitlök utan några som helst inslag av vare sig bränd chili eller bittra vitlökssmaker.  Nu får den stå i rumstemperatur och mogna ett par dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar