tisdag 13 april 2010

Brödbak

Dags att slänga ihop en batch bagels, det var alldeles för länge sedan. Nu när jag äntligen har fått tillbaka alla mina böcker i hjälplig ordning (nåja, skaplig sådan åtminstone) är det dags att gräva fram "The Best Bagels Are Made At Home" ur gömmorna.




Liten och behändig till formatet och brukar utan vidare få plats på köksbänken, men jag önskar att fler receptböcker kom inbundna i ringpärmsmodell (precis som Take A Thousand Eggs or More) så att de ligger kvar på den uppslagna sidan. Bagelboken har den traditionella inbindningen som slår igen sig när man vänder ryggen till.


Kort sagt så kan jag bara säga att jag:
1: Saknar min baksten, bagels med halvdegig botten i mittcirkeln är inte kul.

2: Behöver jobba på storlek och form. Att forma dem till "rätt" storlek innan 2:a jäsning, kokning och gräddning resulterar i JÄTTESTORA bagels (det blir lätt så om man formar fyra stycken när receptet säger 8-12). Fördelen är att de är enormt mycket lättare att få snygg form på i det större formatet.

3: Ska ge blanka fan i att använda stora grytan till annat om jag ska göra bagels, att koka dem en och en tar för lång tid.

4: Bör koka dem länge än 40 sekunder per sida för att få dem riktigt sega.

5: Ska ta mindre salt som topping. Att äta en hel överdel var en smärre prövning.

Bagels med olika stora centerhål, med vett och vilje för att jämföra slutresultatet.

Översta bageln kokt, de nedre inte.

Färdiggräddade, toppade med flingsalt respektive havreflingor.



Trots alla små skavanker resulterade det i högst njutbart bröd. Chokladen i degen höjde verkligen smaken, och kokt skinka med majonnäs på rågbröd sitter aldrig fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar